Nyt

Charlottesville går ind i den store politiske kampe, som raser i USA. Her spiller nettet en stor rolle. De store tech-selskaber har enorm mag over ytringsfriheden.

De rykkede ud og blokkerede alle grupper, som kan knyttes til Charlottesville:

Facebook, Google, Airbnb and Intel, among others, spoke out against ultra-right wing movements in the days after the clashes in Charlottesville, Virginia, in which one person died and 19 were injured.

Google moved swiftly to block neo-Nazi website the Daily Stormer from the internet, deleting it within three hours of its registration. The Daily Stormer moved to the search giant’s registry after its original host GoDaddy gave it 24 hours to switch when it published a post that criticised 32-year-old victim Heather Heyer.

Detkræver ikke meget at stille op for pricipperne, når det sker mod personer, som søger konfrontation og bærer hagekors. Men der findes et ubehag på højrefløjen. En følelse af, at Charlottesville vil blive brugt for alt hvad det er værd, mod Trump-bølgen.

Venstrefløjen har længe presset på for at tech-selskaberne skal stramme til. Charlottesville er blevet det påskuddet eller den undskyldning de havde brug for.

Facebook deleted links to the Daily Stormer article and banned the «Unite the Right» event page used to promote the rally. It also said it would remove any posts and videos that «glorify the horrendous act committed in Charlottesville».

Mange vil have forståelse for sanktionerne mod Daily Stormer, eller ikke løfte en finger på deres vegne, men de spørger måske sig selv, hvem der bliver den næste.

De ser med bekymring, at i net-alderen kan folk effektivt udelukkes, ikke bare fra nettet. Airbnb sortlister dem. Det samme gør crowdfunding-netsteder. Der kunne lige så godt have stået: Drop dead.

Det er en enorm magt tech-selskaberne har, og folk spørger: Skal de være underlagt eller følge venstrefløjens smag?

Crowd funding site GoFundMe removed campaigns raising money for James Alex Fields Jr, the 20-year-old man charged with the murder of Heyer. And Airbnb banned customers from its service who had booked rooms and planned parties during the Charlottesville rally.

Højrefløjens mistanke bliver vakt, når tech-selskaberne ikke nøjes med at gå efter nynazister, men også dømmer Trump ude.

As well as blocking material and users from white supremacist groups, tech companies condemned Donald Trump’s reaction following the deadly clashes.

Intel’s chief executive Brian Krzanich resigned from Trump’s manufacturing council after the president initially failed to condemn the far right for the violence.

«There should be no hesitation in condemning hate speech or white supremacy by name,» said Krzanich. «Intel asks all our countries leadership to do the same.»

Krzanich left the board along with Kenneth Frazier, chief executive of pharmaceutical giant Merck, and Kevin Plank, founder and chief executive of Under Armour.

Tech-selskaberne har længe tilhørt det politisk korrekte selskab. For en uge siden kom det frem, at en af Googles senioringeniører, James Damore, havde skrevet et internt notat om kulturen indadtil i selskabet. Damore sagde, at konsenus var kvælende. Det var ikke tilladt ytre konservative holdninger. Han brugte kønsroller som eksempler og sagdfe, at der måske var årsager til, at der var så få kvinder i ledelsen, og at mangfoldigheds-kulturen derfor stødte mod nogle grænser selskabet burde tage hensyn til. Så blev han fyret, det var krænkende, ifølge ledelsen.

ANNONSE

Saken vakte stor opsigt i USA og ingen ringere end David Brooks fra New York Times skrev, at Google var helt ude i hampen. Det tillagde Damore meninger, han ikke havde. Han forsøgte bare at rejse en debat og anskueliggøre, hvad der skal til for at nogen tår sige noget, sagde Brooks.

Google står tilbage som en mastodont, som ikke tåler åben debat, noget som passer dårligt med det image man forsøger at projicere udadtil.

Lørdag skal der være demonstrationer i ni byer mod Google.

Alt-right protestors are planning a free speech march at the search giant’s offices in at least nine cities in the US on Saturday. The organisers of the «March on Google» have condemned the events in Charlottesville and distanced themselves from the white supremacist groups.

http://www.telegraph.co.uk/technology/2017/08/15/tech-companies-block-neo-nazi-groups-charlottesville-rally/

ANNONSE