Kopierede/fra hoften

Regensen, St. Kannikestræde, København K, 4. maj 2020; Foto: Snaphanen

I seneste udgave af ‘Den nødvendige refleksion’ på P1, kunne man høre de to værter Per Juul Carlsen og Nanna Mogensen håne Trump, fordi han fornyligt luftede den tanke at coronavurussen kunne være skabt i et kinesisk laboratorium. Det viste sig at være optakt til en længere samtale om corona i virkelighedens var… ‘naturens hævn’.

Klmatosserne har kronede dage, og propagandaen er her der og alle vegne. På ‘Regensen’, det hæderkronede kollegium fra 1623 ved Rundetårn, hænger i disse dage et banner med budskabet: “Aldrig tilbage til den gamle hverdag. Den gamle hverdag er problemet.” Kun den gamle hverdag giver studerende tid til banale paroler.

Selv DR’s Lytter og seer-redaktør kan se problemet med tanketom klima-aktivisme. Fra Dit Overblik – Lytternes og seernes redaktør: DRs klimadækning er skæv, ‘klima-aktiv’ og ukritisk.

Danmarks Radios dækning af klimaet er skæv og går ofte ukritisk til kilder, der har en klima-aktiv dagsorden. Den vurdering kommer ikke fra én af Danmarks Radios kritikere. Den kommer fra DRs egen lytternes og seernes redaktør (LSR), Jesper Termansen. Han har til sin seneste halvårsrapport undersøgt DRs dækning af klima-området over to uger i efteråret 2019. Konklusionen er, at DR kun sjældent går kritisk til eksperter og aktivister, der arbejder eller forsker i grøn omstilling og klimaforandringer.

‘Kun meget få artikler eller indslag i den undersøgte periode bærer præg af, at der bliver stillet modspørgsmål eller anvendt kilder, der problematiserer den klima-aktive præmis. Der er meget få programmer, artikler og indslag, som kan betegnes som klima-refleksive. Det vil sige, at de enten i metode, vinkling eller kildevalg udfordrer en antagelse om klimahandling eller klima-aktivisme, om man vil,’ står der i halvårsrapporten. …

Som eksempel nævnes et indslag i TV-Avisen om, at det går for langsomt med udfasning af oliefyr i danske husstande. Kilden til denne historie var regeringens støttepartier og Alternativet. Der optrådte ingen kilder, som ikke var enige i, at oliefyr skal udfases så hurtigt som muligt.

Et andet indslag er et P1-program med den danske klimaforsker Sebastian Mernild. Han præsenteres som ‘den videnskabelige klimasuperstar’ og værten siger i begyndelsen af programmet, at det skal hjælpe til at finde ud af, ‘om løbet er kørt, eller vi kan nå at redde Jorden og klimaet’.”

ANNONSE