Kopierede/fra hoften

Så fik man omsider læst Ulrich von Hassell ‘s dagbog færdig (udgivet under titlen Det andet Tyskland – Ulrich von Hassells dagbog september 1938 – juli 1944). Det tog lidt tid. Det er en interessant bog, men det kan godt være en lidt tung omgang at læse en næsten 500 side lang dagbog skrevet af en tysk jurist for næsten 80 år siden.

Dagbogen ender umiddelbart inden Claus von Stauffenberg ‘s mislykkede attentatforsøg mod Adolf Hitler 20. juli 1944. Et attentatforsøg, som Ulrich von Hassell ikke var direkte involveret i. Men da von Hassell var udset til at være udenrigsminister eller have en anden fremtrædende post i en overgangsregering efter kuppet mod Hitler, røg han med i faldet. Noget han på sin vis hilste velkommen, da han fandt det tvingende moralsk nødvendigt at vise omverdenen, at Hitler ikke var identisk med Tyskland.

Ulrich von Hassell meldte sig ind i NSDAP (nazistpartiet) i 1933, men nazisternes behandling af jøder, mentalt handicappede og kirken fik von Hassell til at nære dyb skepsis til Hitler allerede inden krigsudbruddet. Han deltog derfor i årelang konspiration mod Hitler. En konspiration, der kulminerede med det mislykkede attentat i 1944.

ANNONSE

Henrettelsen af systemkritikere i Tyskland var i øvrigt udbredt i krigens sidste år. Det var ikke nødvendigt at være involveret direkte eller indirekte i attentater mod Hitler for at blive dømt til døden. Man kunne også blive henrettet eller sat i koncentrationslejr for defaitisme. Altså for at udbrede det synspunkt, at en mindre ærefuld fred er at foretrække frem for fortsat krig. Mange tyskere, der tidligere havde været positive overfor regimet, måtte lade livet på den konto.

ANNONSE