Kopierede/fra hoften

Hvis der er én ting, man kan lære af historien, er det, at når der er krig, lyver alle parter. Det gælder selvfølgelig også krigen i Ukraine. Den almindelige borger må nøjes med at henholde sig til de mest åbenbare og uomtvistelige kendsgerninger: Blev 2. Verdenskrig udløst af en polsk invasion af Tyskland, eller invaderede Tyskland Polen? Angreb Stalin Tyskland i 1941, eller var det Hitler, der angreb Sovjetunionen? Startede krigen i Stillehavet med et amerikansk overfald på Japan, eller bombede Japan Pearl Harbor?

Meget andet har vi ikke at holde os til, mens krigen står på. Senere vil historikerne finde alle mulige gode eller mindre gode grunde til, at parterne handlede som de gjorde.

Hvad angår krigen i Ukraine, raser der allerede en debat om, hvem der bærer ansvaret, og den vil uden tvivl vare så længe, der findes historikere og politiske kommentatorer. Man er jo heller ikke færdig med at diskutere, hvem der bar skylden for udbruddet af 1. Verdenskrig, selv om det var for over 100 år siden. Dog ved vi med sikkerhed, at Østrig-Ungarn og Tyskland indledte kamphandlingerne ved at invadere deres naboer. Og i Ukraine ved vi, at russiske styrker i februar 2022 overskred landets folkeretligt anerkendte grænser, og at det ikke var den ukrainske hær, der trængte ind på russisk territorium.

ANNONSE

Meget andet af, hvad vi får fortalt, vil vise sig at være løgn og propaganda.

Tag nu den næsten glemte historie om sabotagen med Nordstream 2 i september sidste år. De danske medier præsenterede den åbenlyst urimelige forklaring, at Putin skulle have besluttet at ødelægge sin egen infrastruktur, eller at det ikke var til at finde ud af, hvem der stod bag, og på Facebook blev der udfoldet imponerende bestræbelser på at forklare, hvilken interesse Putin skulle have i det.

Nu har USA’s viceudenrigsminister for politiske spørgsmål (Undersecretary of State for Political Affairs), Victoria Nuland, mere eller mindre direkte indrømmet, at USA enten stod bag sabotagen eller i det mindste havde givet grøn lys for den.

Som den tidligere demokratiske præsidentkandidat og nuværende medarbejder på Fox News, Tulsi Gabbard, bemærker, har USA med sin handlemåde gjort det legitimt at sabotere andre landes vitale infrastruktur. Hvis hensigten havde været at spænde ben for Ruslands energieksport, ville der have været andre metoder.

Både Tulsi Gabbard og Fox-værten Tucker Carlson er arge modstandere af USA’s militære indblanding og støtte til regimet i Kyiv. Jeg synes, at de ser for ensidigt på spørgsmålet og glemmer, hvem der angreb hvem, men man må betragte det som en gevinst for den offentlige debat, at afvigende meninger kommer til orde, og at løgn og propaganda bliver afsløret.

Når der er krig, bliver det mere nødvendigt end nogen sinde at bevare sin kritiske sans og spørge, om regeringernes og mediernes historier nu også holder vand.

https://www.foxnews.com/video/6319521321112

ANNONSE