Nyt

Her på Nordsjællands Hospital accepterer vi ikke ’sexisme eller racisme’, forklarede en talsmand her til formiddag på TV2 News. Få sekunder forinden havde han forklaret, at fadæsen var sket i forsøget på at kommunikere det, at kvinder skulle kunne vælge kun at blive behandlet af en kvindelig gynækolog. Det er formentligt her hunden er begravet. En Facebook-ven pointerede, at pjecen og politiken ‘er lavet for at imødekomme de minoritetsetniske kvinder og mænd, som ønsker en læge af samme køn’, eller eksempelvis ‘en muslimsk kvindelig jordemoder’.

Hvorfor Berlingske skriver en ‘muslim kan fravælges-historie, og hermed gør tilvandrede muslimer til offer for racisme, er svært at forstå. Sygdomshåndtering handler i høj grad om tryghed, og der er flere ting der spiller ind. De fleste er enige i at køn har relevans, men er man indlagt med fremskreden kræft bør man nok tage mere hensyn til den døende end hospitalets ønske om diversitet. Sproglige evner, kulturforskelle er også faktorer. Alt handler ikke om racisme, alt handler ikke om muslimer, alt handler ikke om dig Özlem Cekic.

Özlem Cekic er i øvrigt uddannet sygeplejerske og må kende sammenhængen, men når offerkortet er karrieren, så kan den slags erfaringsbaseret virkelighed, naturligvis ikke forstyrre det overordnede budskab. Kommentar set på EB.dk – Er det et problem at hun er muslim? Nej!

ANNONSE

“I en informationsfolder fra 2020 opfordrede Nordsjællands Hospital kommende forældre til, at de kunne gøre personalet opmærksom på, hvis de ikke ønskede at blive behandlet af en ansat med en bestemt ‘køn, race eller religion’.

Ledelsen har siden valgt at tage pjecen ned fra deres hjemmeside. Den officielle argumentet er, ‘at teksten kan misforstås’. Selvfølgelig efter Berlingske skrev om deres diskriminerende praksis.

Jeg synes ellers ikke, at der var noget at misforstå. Det var meget tydeligt for enhver, hvad der stod i pjecen, og hvad formålet var med den. Det der er skuffende og chokerende er, at ledelsen ligefrem opfordre deres patienter til at forskelsbehandle og diskriminere. …

Det skal ikke være gratis at diskriminere sundhedspersonale på baggrund af deres køn, religion og kultur. Ledelsen er nødt til at forstå, at i et demokrati kan patienter hverken fravælge Anders eller Ayse!”

(Sygeplejersken, 2003/19: Sygepleje til muslimske patienter)

“Danskere betragter generelt religion som en privatsag. … For mange muslimer er islam en integreret del af hele tilværelsen. To meget vigtige aspekter af en muslims religiøsitet er opfattelsen af begreberne anstændighed og renhed, og hensynet til disse præger den måde, han eller hun opfører sig på uden for hjemmets fire vægge. … Af anstændighedshensyn vil mange muslimer undgå at være alene med en af det modsatte køn, som de ikke er i familie med. Man vil heller ikke berøre, give håndtryk eller knus til en sådan person, ligesom man vil undgå direkte øjenkontakt. … Plejepersonalet bør i så stor udstrækning som muligt søge at tilgodese dette behov for anstændighed. Især bør man undgå unødig berøring af en patient af det modsatte køn. Det er dog ikke så svært for mandlige patienter at acceptere berøring fra kvindeligt personale, da omsorg også for dem traditionelt er et kvindeerhverv…” (Helle Lykke Petersen, Sygeplejersken, 2003/19)

“Skal jeg som mand også føle mig diskrimineret hver gang jeg bliver afvist? Jeg har arbejdet i hjemmeplejen, hvor religiøse kvinder har frabedt sig min hjælp, alene på baggrund af at jeg er mand. Jeg er absolut ligeså kompetent som mine kollegaer. Men har jeg ikke altid sørget for at komme borgerens ønske efter? Jo det har jeg. Hvis både sundhedspersonale og borgere var lidt mere fleksible, så ville der ikke være boget problem. Om det er diskrimination at vælge til eller fra, skal jeg ikke kloge mig på. Men hvis muslimske kvinder og familier kan frabede sig mandlige hjælpere, så kan hvide danskere vel også fravælge muslimske sundhedspersonale?
Det her er ren refleksion. Jeg er absolut for at ingen ansatte skal opleve følelsen af diskrimination.”
(Christian H.J, Facebook, 8. april 2021)

“Hvis man som patient/pårørende ikke ønsker at tage imod tilbud om undersøgelse eller behandling fra en læge, jordemoder eller sygeplejerske for eksempel på grund af dennes køn, race eller religion, vil vi, hvis det er muligt, forsøge at imødekomme jeres ønske.” (Nordsjællands Hospital jf, Berlingske, 8. april 2021)

ANNONSE