Kunstbilde

Carl Johan Fahlcrantz (1774–1861)
Olje på lerret, 34 x 45 cm, Nationalmuseum, Stockholm

Uppsala domkyrka ble påbegynt i 1272-73, men innvielsen skjedde først i 1435. Skytshelgnene er Sankt Erik, Sankt Lars og Sankt Olof (vår norske Heilag Olav). Den er domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka for Uppsala domkyrkoförsamling og rikshelgedom for Svenska kyrkan. Blant dem som er stedt til hvile her, finner vi foruten Sankt Erik også Den heliga Birgitta, kong Gustav Vasa, mystikeren Emanuel Swedenborg, vitenskapsmannen Carl von Linné og ärkebiskop Nathan Söderblom.

Bildet er malt fem år etter at Fahlcrantz var utnevnt til professor ved Akademien i Stockholm (1815), der man i årene 1829–33 finner Peder Balke (1804-1887) blant hans elever. Det synes ganske åpenbart at Fahlcrantz har hatt stor betydning for Balkes senere arbeider.

ANNONSE

Læs også

Læs også