Nyt

Den mistænkte bilafbrænder blev for få uger siden idømt fængselsstraf, men var alligevel på fri fod mandag, da dele af Göteborg stod i flammer. Foto: Politiet

Denne mand er en af de nu tre sigtede for bilbrandene i Göteborg. Han blev i juli idømt ti måneders fængsel – men var på fri fod. Skal vi tro politiet, benyttede han friheden til at være med til at forårsage de voldsomme bilbrande i Göteborg mandag.

— Det är bara dom som döms för särskilt grova brott som blir häktade och får sitta kvar tills de ska in och avtjäna sitt straff. Så fungerar ju rättssamhället, sier polisens pressetalsmann Tommy Nyman til Nyheter Idag.

Manden er født i 1999 og har svensk og iransk statsborgerskab.

Han blev i juli dømt for røveri, narkotikakriminalitet, spritkørsel samt overtrædelse af forbuddet mod at bære kniv. Fra tidligere har han flere domme for anden kriminalitet. Straffen blev 10 måneders fængsel.

Alligevel var manden altså på fri fod og kunne deltage i det tilsyneladende organiserede brandangreb, som rystede Göteborg mandag.

Ifølge den sidste dom bor manden i Västra Frölunda, hvor flere biler blev antændt.

Nyheter Idag har snakket med politiets pressetalsmand i region Väst, Tommy Nyman. Han sukker i telefonen når journalisten spørger om det er sædvanligt, at fængselsdømte befinder sig i frihed og kan begå ny kriminalitet.

ANNONSE

— Så är det ju, människor döms till fängelse och sedan får de tid att inställa sig. Så är det ju. Men det ligger ju honom till last vid en eventuell häktningsframställan.

Är det vanligt att folk är ute i frihet trots att är dömda till fängelsestraff?

— Ja, oh ja. Det är bara dom som döms för särskilt grova brott som blir häktade och får sitta kvar tills de ska in och avtjäna sitt straff. Så fungerar ju rättssamhället, det är ju så, säger Nyman.

Den anden mand, Nyheter Idag har identificeret, er født i 1998. Også han blev domfældt forrige måned, men kun idømt dagsbøder for mindre narkotikakriminalitet. Manden skal være af tyrkisk herkomst, men er født i Sverige.

Ialt tre personer er pågrebet. En af dem blev pågrebet af tyrkisk grænsepoliti og skal nu udleveres til Sverige.

 

ANNONSE