Nyt

 

7. april i fjor blev fem mennesker dræbt og ti personer alvorlig såret, da en jhadist med en lastbil gik til angreb på Drottninggatan, midt i Stockholm.

Ifølge Sveriges Radios kilder havde man information om at et jihad- angreb ville finde sted. Efterretninger fra et andet EU-land viste, at et terrorangreb med lastbil i Stockholm var nært forestående.

Få dage før angrebet blev denne information analyseret og vurderet af eksperter i den udenlandske politienhed. En udenlandsk efterretningsofficer siger til Sveriges Radio:

– Vi vidste, at der var en trussel, men var ikke 100 procent sikre. Vi vidste, at en celle eller en attentatmand måske ville angribe.

Informationen kom fra et forum, hvor IS-tilhængere kommunikerer med hinanden. En person med udenlandsk baggrund, som sympatiserede med IS, var klar til at gå til angreb i centrum af Stockholm i en gade med mange mennesker for at dræbe så mange som muligt, fortæller den udenlandske politimand. De opgav ikke navnet på vedkommende. Navnene skifter hele tiden, pointerede han.

Fredrik Hallström fra Säpo siger at denne information var ukendt for dem:

– Lige præcis den her konkrete information, som du fortæller om, den genkender jeg ikke som en, der kan sammenkædes med lige præcis attentatet på Drottninggatan. Det er ikke informationer, som jeg genkender, hverken inden eller efter attentatet.

ANNONSE

Sveriges Radio spørger Fredrik Hallström hvorfor et andet EU-land havde informationen og hvorfor den ikke blev videreformidlet:

Hvordan kan det forekomme, at de her oplysninger fandtes i et andet EU-land?

– Jeg kan ikke svare på, hvordan andre EU-lande, sikkerhedstjenester, efterretningstjenester eller politi indhenter efterretninger fra forskellige fora eller forskellige kanaler.

Er den her information holdt tilbage på en eller anden måde?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

Havde De ageret, hvis De havde fået den her information?

– Vi havde håndteret den og vi havde bedømt den og vi havde ageret, hvis vi havde bedømt den som troværdig. Det er det normale, det som er brugbart.

Sveriges Radio

 

ANNONSE