Nyt

Politiarbejde efter en skudepisode i Vivalla i Örebro i forrige uge. Stillbilde: TV / YouTube.

 

En mand i 30-års alderen, som er blevet arresteret af det svenske politi efter en skudepisode i Örebro, hvor to personer blev dræbt, var rejst til Syrien som IS-kriger, oplyser Sveriges Television (SVT)

Skudepisoden fandt sted i bydelen Vivalla tirsdag den 3. juli, og tre mænd på 15, 20 og 31 år blev først arresteret, mistænkt for mord.

IS-krigeren er altså den fjerde mistænkte som pågribes i sagen. Det viser sig, at en række personer fra den samme område af den svenske by har været i Syrien i samme ærinde:

Manden som er i 30-årsåldern är sedan tidigare dömd för brott och är en av ett 20-tal personer från Vivalla som har rest ned till konfliktområdet i Syrien och anslutit sig till IS eller en terrororganisation som kämpar för samma ändamål att etablera en islamisk stat.

Hvad fortæller det om en svensk forstadsbydel, når snesevis af personer derfra rejser til Mellemøsten for at slutte sig til verdens værste og mest sadistiske terrorbevægelse?

Under de senaste åren har mellan 20 och 30 personer rest från Vivalla för att ansluta sig till terrororganisationer nere i Irak och Syrien. Mannen var en av de första som reste från Örebro. Enligt uppgift reste han hösten 2013 och anslöt sig då till en grupp som gick med i IS när de utropade sitt kalifat. Han kom tillbaka till Örebro för några år sedan samtidigt som två av hans bröder befaras ha omkommit i strid. Mannen själv vårdades på sjukhuset i Örebro efter hemkomsten med befarade krigsskador.

Det, at lade tidligere IS-terrorister bevæge sig på fri fod i Sverige som om ingenting var hændt, ser altså ud til at medføre en ikke ubetydelig menneskelig omkostning.

Det svenske samfund stiftede bekendtskab med en beslægtet risiko, da IS-sympatisør Rakhmat Akilov dræbte fem mennesker og sårede 14 under et terrorangreb med lastbil i Drottninggatan i Stockholm den 7. april 2017.

ANNONSE

I lighed med andre problemforstæder rundt omkring i Sverige har heller ikke Vivalla været forskånet for vold eller hærværk de senere år. I september i fjor blev en mand arresteret mistænkt for mordbrand mod et lokale som blev benyttet til moské.

 

ANNONSE