Nyt

I en af sine første embedshandlinger har Bayerns nyudnævnte statsminister Markus Söder (CSU) givet ordre til at det skal hænges kors op i alle statslige bygninger i den tyske delstat, skriver Deutsche Welle.

Nyordningen, som skal træde i kraft fra 1. juni, tjener ifølge Söder som en bekendelse av Bayerns identitet og kristne værdier. Efter et møde i delstatsregeringen hængte han selv et kors op i indgangspartiet til regeringsbygningen i München – et initiativ statsministeren selv kundgjorde på Twitter:

Bayern er den mest katolske og konservative delstat i Tyskland, men korset er i denne sammenhæng ikke først og fremmest et religiøst symbol, mener Söder:

Söder went on to claim that the directive was not a violation of constitutional rules about religious neutrality, because it was a symbol of «Bavarian identity,» rather than religion. 

Som i Italien er der også i Bayern tradition for kors i visse institutioner:

Söder’s directive applies only to state authority buildings in Bavaria — not to local district buildings or federal buildings, over which his government has no authority — though it does apply to all school classrooms and courts.

ANNONSE

Dele af oppositionen, både Die Linkes Jan Korte og FDP’s Christian Lindner, er kritisk overfor statsministerens direktiv, og førstnævnte mener det er grundlovsstridigt. Også kirkelige repræsentanter er splittet i synet på sagen.

Problemstillingen er ikke af ny dato i europæisk sammenhæng, men blev i sin tid sågar behandlet i to omgange af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, da moren til en skoleelev anlagde sag mod Italien for at få fjernet krucifikserne fra italienske klasselokaler.

Sagen endte med at Italien fik medhold i at krucifikserne kunne beholdes, efter at Joseph Weiler den 30. juni 2010 havde prosederet på at disse også var historiske symboler, og at det ikke ville være mere neutralt at fjerne dem end at beholde dem. En optagelse af Weilers procedure kan i øvrigt ses her.

 

 

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE