Nyt

 

Efter langtrukne diskussioner er der nu flertal i Folketinget for et forbud mod burka og niqab på offentlige steder.

De danske socialdemokrater støtter forbuddet.

Burka, niqab og andre beklædningsgenstande som dækker hele ansigtet bliver forbudt, men halstørklæder som beskytter mod kulde bliver fortsat tilladt, melder Danmarks Radio.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) glæder sig over at Socialdemokratiet støtter tildækningsforbuddet:

– I Danmark møder vi hinanden med åbenhed – ansigt til ansigt. Og forslaget om et tildækningsforbud skal netop øge respekten for vores fællesskab og bekæmpe parallelsamfund.

Brud på loven vil regeringen i Danmark straffe med bøder på 1000 danske kroner, og bøderne vil stige, hvis man bliver taget flere gange. Folketinget skal stemme om lovforslaget i løbet af næste uge, men det blev torsdag klart at det vil få flertal.

Oppositionspartierne har stilet en række krav for at stemme ja.

– For os er det afgørende med et burkaforbud, at det bruges til at få sat spot på den sociale kontrol og kvindeundertrykkelse, som burkaen er symbol på, og at vi sikrer hjælp til de kvinder, der lever i undertrykkelse. Det har vi nu fået ind i regeringens forslag, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Det indebærer at hvis politiet får mistanke om at en kvinde er udsat for social kontrol, er de forpligtet til at vurdere om der bør sættes tiltag i værk for at sikre at kvinden får hjælp til at «slippe ud af det undertrykkende miljø».

ANNONSE

Med tildækningsforbuddet er det ikke alene de muslimske klædedragter niqab og burka, der bliver ulovlige i det offentlige rum. Også andre beklædningsgenstande, der dækker ansigtet, bliver ulovlige. Eksempelvis kunstigt skæg, masker og huer.

I hvert enkelt tilfælde vil det være op til politiet, om en af de pågældende beklædningsgenstande dækker ansigtet for meget.

Til gengæld kan der gøres undtagelser, hvis man på anden vis dækker sit ansigt til, og hvis det ellers «kan tjene et anerkendelsesværdigt formål». Det kan eksempelvis være at bære halstørklæde til beskyttelse mod kulde, eller hvis man er iført et kostume på vej til en fastelavnsfest.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti glæder sig, og minder om at hans parti kom med det første forslag til burkaforbud allerede i 2009.

– Nu må vi komme i gang med at se på, om vi kan få genindført et forbud mod tildækning af ansigtet, også på børn og unge i uddannelsesinstitutioner og blandt offentligt ansatte, siger Henriksen til det danske nyhedsbureau Ritzau.

 

ANNONSE