Nyt

En ny føderal lov, der forbyder ansigtsdækkende beklædning, erstatter lokal lovgivning i 15 schweiziske kantoner. Fra nu af risikerer enhver, der tildækker sit ansigt i Schweiz, bøder på op til 1.000 schweizerfranc.

Socialistiske og grønne forbehold

Underhuset i det schweiziske parlament stemte onsdag for at forbyde ansigtsdækkende beklædning. Forbuddet inkluderer burkaer, som bæres af muslimske kvinder. 

Lovforslaget, som allerede var blevet godkendt af overhuset, blev fremsat af det nationalkonservative Schweiziske Folkeparti og fik betydelig støtte med 151 stemmer for og 29 imod – på trods af socialistiske og grønne forbehold.

Forslaget følger en folkeafstemning for to år siden, hvor 51,2 procent af schweizerne stemte for et forbud mod niqab (ansigtsslør med øjenåbning) og burka, samt bandana, som bruges til at dække ansigtet under optøjer, demonstrationer og gammeldags bankrøverier. 

ANNONSE

Med underhusets godkendelse er forbuddet nu føderal lov og ledsages af bøder på op til 1.000 schweizerfranc for overtrædelser.

– Afspejler anti-muslimske holdninger

En muslimsk kvindegruppe, der kalder sig Purple Headscarves, hævder, at “der kun er 30 kvinder, der bærer burka i Schweiz”. Schweiz’ Islamiske Centralråd mener, at afstemningen afspejler spredningen af anti-muslimske holdninger i landet.


Forbuddet omfatter tildækning af næse, mund og øjne på en sådan måde, at ansigtstrækkene ikke kan genkendes, og gælder i offentlige rum og private bygninger, der er tilgængelige for offentligheden – med få undtagelser. 

Flere europæiske lande følger trop

Lovgivningen harmonerer med lignende lovgivning i Belgien og Frankrig, som forbød offentlig brug af burka i 2011. Bulgarien fulgte op i 2016. Året efter blev burkaen forbudt i Østrig, og siden 2018 har tildækning af ansigtet også været forbudt i Danmark. 82 procent af den franske befolkning stemte for burkaforbuddet. Størstedelen af muslimerne i Frankrig var også for forbuddet.

Dette er den anden lovændring, der påvirker det muslimske samfund i Schweiz. I 2009 forbød de opførelsen af nye minareter.

Frankrike: Rektor ble truet med hals­hugging og død da jente ikke fikk bruke muslimsk bekledning

 

ANNONSE