Nyt

Schengen-aftalen, som er indgået mellem alle landene i Vest- og Centraleuropa, undtaget de britiske øer, tager sigte på en permanent nedlæggelse af grænsekontrollen mellem medlemslandene. Men den er i øjeblikket kun delvist i brug, siger Ungarns statsminister Viktor Orbán i et interview med Die Welt.

»Aftalen viser fortsat livstegn, men har akut behov for nødhjælp, ellers vil Schengen-hjertet holde op med at slå« siger den ungarske statsminister.

Orbán kritiserer i den sammenhæng regeringerne i Rom og Athen, men anklager særligt EU for ikke at gøre nok for at beskytte den sydlige ydre grænse. »Grækenland og Italien gør meget, men de holder sig ikke til de bindende Schengen-regler. Dette har Bruxelles skylden for« siger Orbán. »Det er EUs opgave at beskytte de ydre grænser, der hvor staterne ikke selv kan klare det.« I stedet lader Bruxelles Schengen underminere dem.

Konsekvensen bliver uundgåeligt at de indre grænser vil blive lukket, mener han:

»Nu kontrollerer selv Tyskland sine egne grænser igen; så langt er det altså kommet«, siger Orbán.
Ungarns statsminister beskyldes ofte af eliten i Bruxelles for at have en negativ indstilling til unionen, han siger dog selv, at han er glad for at landet er med i EU.

Men i spørgsmålet om de ydre grænser kritiserer han altså Bruxelles, fordi unionen ikke følger sine egne regler. Så hvem er egentlig mest anti-europæisk? Bruxelles eller Orbán?

Foto: Viktor Orban taler til EU-parlamentet i Brussel den 26. april 2017. Eric Vidal / Reuters / Scanpix.

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE