Kunstbilde

Gustav Wentzel (1859-1927)
Olje på lerret, 125,5 x 141 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Bildet er også kjent som Frokost II. I Nasjonalmuséet finner vi også et annet maleri av Gustav Wentzel med titel Frokost (1882). Det første bildet er svært realistisk, med stor vekt på korrekte detaljer og stofflighet i kaffekjele, brød og forskjellig inventar, men i bildet fra 1885 er det lyset som spiller hovedrollen. Det kan se ut som om bakgrunnen er det samme interiøret, men frokostbordet er flyttet til det innerste rommet, med den samme dekorerte rullgardinen. Bak gardinen siver dagslyset inn, men frokostbordet er opplyst av hva som sannsynligvis er en parafinlampe, skjult bak personen med ryggen mot tilskueren, som ser ut til å være mor i huset (kjent fra bildet fra 1882). Det kan nesten se ut som om hun er fremstilt med glorie.

Man bemerker ellers den virtuositet kunstneren legger for dagen hva angår gjengivelse av lys av forskjellig karakter. Innen fargefotografi bruker man begrepet fargetemperatur (angitt i grader Kelvin), fra de laveste verdier (rødt og gult) til de høyeste (blått og ultrafiolett). Tidligere hadde man kunst- og dagslysfilmer, men innen digitaliseringen stiller man hvitbalansen etter lysets karakter, slik at det man “vet” er hvitt, gjengis som hvitt (den som har forsøkt fargefotografi med dagslysfilm i kunstlys, vet hva det dreier seg om, hvitt ble gjengitt som oransje/gult. Man kunne også kompensere med blått filter).

ANNONSE