Nyt

Foto: Orban og Kurz, bka.gv.at.

Ungarns statsminister Viktor Orbán var tirsdag på besøg hos sin østrigske kollega Sebastian Kurz i Wien, hvor de to ledere – som nærer både personlig og politisk sympati for hinanden – holdt samtaler over flere temaer.

Efter mødet holdt de en pressekonference, hvor statsministrene ikke uventet signaliserede enighed på migrationsområdet, selv om mødet også handlede om stridsspørgsmål som eksport af sociale ydelser og atomkraftværker.

Die Presse skriver:

«Vi må standse den illegale migration for at garantere sikkerheden i EU», sagde Kurz. Orbán: «Den største trussel mod Central-Europas lykkelige fremtid er folkevandringen, som man simpelthen plejer at betegne som migrationsspørgsmålet.» Den som rejser ulovligt ind, må sendes tilbage. Det er åbenbart at ret ikke underbygges af lovstridighed, mente Orbán, som også henviste til kristen kultur og værdifællesskab: «Vi behøver ingen parallelsamfund.»

Begge understregede vigtigheden af at beskytte EUs ydre grænser. Kurz lovede i den sammenhæng at fortsætte med at sende østrigske politifolk til Ungarn for at beskytte den ungarske grænse.

I teorien tilslutter man sig Schengen-aftalen, men det som sker i dag, er det modsatte, sagde Orbán: De ydre grænser åbnes og de indre grænser lukkes. Kurz fastslog ellers ifølge Der Standard at EUs kvotefordelingssystem for asylsøgere ikke fungerer, og tog nok en gang til orde for at hjælpe folk i nærområderne.

Kurz afviste spekulationer om at Østrig har planer om at slutte sig til gruppen af de fire såkaldte Visegrad-lande (Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakien). Østrig har derimod en funktion som brobygger mellem Vest-Europa og Visegrad-landene, mente han.

ANNONSE

Det er ingen tvivl om at Østrigs statsminister spiller sine kort dygtigt med tanke på at skaffe sig et hensigtsmæssigt strategisk rum i denne kritiske fase af EUs historie.

Politico skriver at Kurz tweetede fornøjet efter besøget:

Efter deres møde, tweetede Kurz, at Ungarn var ”en vigtig nabo” for Østrig og at hans land var ”lykkelig over samarbejdet”.

After their meeting, Kurz tweeted Hungary was “an important neighbor” for Austria and his country was “grateful for the cooperation.”

Kurz satte I en anden tweet spotlys på “de fælles mål” som de to lande delte om at “stoppe illegal migration og på at styrke nærhedsprincippet i Europa. Kurz tilføjede, at Østrig ville sætte alle sin kræfter ind på ”atter at styrke” EU´s solidaritet og mindske spændinger.

Kurz highlighted in another tweet the “common goals” the two countries shared to “stop illegal migration & to strengthen the subsidiarity inside the EU.” Kurz added Austria would put all its effort into “strengthening again the EU’s solidarity and decrease tensions.”

Også Orbán benyttede sociale medier i forbindelse med besøget, som også bliver tolket som en del af den ungarske statsministers valgkamp. Orbán rejste til Wien med tog «som en almindelig borger», om end på første klasse, og undervejs postede han en video på Facebook hvor han forklarede, at hensigten med rejsen var at beskytte Østrig og Ungarn. 

Ikke alle var lige fornøjede med Orbáns tur til Wien. EU-parlamentarikere fra SPÖ og De grønne kritiserede besøget skarpt. Orbán blev ifølge Der Standard konfronteret med Ungarns «illiberale demokrati», en anklage han besvarede på denne måde:

«Når de liberale ikke sidder i regering, tror de altid at det er slut på demokratiet», sagde Orbán. Ingen politisk strømning kan sætte lighedstegn mellem sig selv og demokratiet.

Som vi har set, er denne form for politisk kupforsøg, som i sig selv er antidemokratisk, ikke begrænset til Europa. Donald Trumps reaktion er at «tørre sumpen ud». Hvad bliver de nationalkonservative europæernes svar?

Die Presse – Der Standard – Der Spiegel – Deutsche Welle – Die Zeit – AFP – ANSA – El Mundo – Daily Mail – Libération – Politico

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE