Nyt

Abdelbaki Es Satty, den marokkansk fødte imam i Ripoll, som var hjernen bag terrorangrebene i Barcelona og Cambrils den 17. august i år, var informant for Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Det indrømmer kilder i den spanske efterretningstjenesten selv, skriver El País fredag eftermiddag.

At chefterroristen, som døde ved et uheld under eksplosionen i huset i Alcanar, hvor terrorgruppen fremstillede bomber, var efterretnings­tjenestens informant, er opsigtsvækkende. Hvad skyldes denne spektakulært manglende evne til at skille ven fra fjende? En protokol for samarbejde med straffede personer, som ikke tager hensyn til, hvordan islam fungerer.

Es Satty var nemlig dømt for narkotikaforbrydelser, og han kom i kontakt med jihadister i løbet af de år (2010–2014) han sad i fængsel i Castellón. Tankegangen hos efterretningstjenesten var dermed følgende: Antaget at manden ikke sidder inde for islamterror, men alligevel kommer i kontakt med fængslede jihadister, er han egnet til at hjælpe med at indhente oplysninger om mulige sikkerhedstrusler fra jihadistisk hold.

ANNONSE

CNI kunne med fordel have tænkt over to forhold: For det første er der for muslimer alt andet end vandtætte skotter mellem almindelig kriminalitet og jihad, vejen kan tværtimod være kort mellem de to. For det andet har imamer været nøglepersoner, når det drejer sig om at opildne muslimer i Europa til jihad. Hvordan kunne efterretningstjenesten have set bort fra bort fra disse to helt elementære erkendelser?

ANNONSE