Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Olje på tre, 79 x 102,3 cm, privateie, England.

Tekstgrunnlaget finner vi i evangeliet etter Matthaeus, 27, 3-8 (Dansk Bibel 1933).

Da nu Judas, som forrådte ham, så, at han var bleven domfældt, fortrød han det og bragte de tredive Sølvpenge tilbage til Ypperstepræsterne og de Ældste og sagde: “Jeg har syndet, idet jeg forrådte uskyldigt Blod.” Men de sagde: “Hvad kommer det os ved? se du dertil.” Og han kastede Sølvpengene ind i Templet, veg bort og gik hen og hængte sig. Men Ypperstepræsterne toge Sølvpengene og sagde: “Det er ikke tilladt at lægge dem til Tempelskatten; thi det er Blodpenge.” Men efter at have holdt Råd købte de Pottemagermarken derfor til Gravsted for de fremmede. Derfor blev den Mark kaldt Blodmarken indtil den Dag i Dag.

The Morgan Library & Museum har en utmerket artikkel om bildet, som karakteriseres som Rembrandts første mesterverk.

I Johann Sebastian Bachs Matthaeus-Passion følges evangelieteksten opp med denne arie. Her i Karl Richters innspilling fra 1971, solist er Walter Berry.

Gebt mir meinen Jesum wieder!
Seht das Geld, den Mörderlohn,
Wirft euch der verlorne Sohn
Zu den Füßen nieder!

ANNONSE

Mest læst

Krigsguden kalder