Kunstbilde

rembrandt_van_rijn_-_christ_preaching_the_hundred_guilder_print_-_google_art_project
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Dyptrykk på papir, 28 x 39,4 cm, National Gallery of Art, Washington DC

Dette trykket er kjent som De Honderdguldenprent (hundreguldentrykket) og har den nederlandske titel De predikende Christus (Den prekende Kristus). Motivet er enkelt sagt en sammenfatning av det nittende kapitel etter evangelisten Matthaeus, der det i DNB 1930s kapiteloverskrift heter:

Jesus taler om ekteskapet, 1-12, og velsigner små barn, 13-15; vidner for den unge rikmann om veien til livet, 16-22, og for sine disipler om rikdommens farlighet, 23-26, og om selvfornektelsens nådelønn, 27-30.

Jeg har valgt å karakterisere bildet som et dyptrykk, ettersom mesteren her har gjort bruk av tre forskjellige teknikker, etsning, koldnål og gravyr (som i kobberstikk). Det skal være usagt hvor vidt dette var tenkt som den endelige versjon – det venstre feltet er ikke like detaljert som det høyre.

Det anbefales å klikke på bildet for større format.

ANNONSE