Nyt

Siden invasionen mandag har shia-militsen Hashd al-Shaabi, støttet af den irakiske regering, erobret et område på størrelse med Libanon. Kurderne har næppe løsnet et skud endnu. Kortet  viser situationen tirsdag aften. Erobrerne er støttet af Irans Revolutionsgarde og regulære soldater, muligvis også fra Tyrkiet.

 

Irakiske turkmenere (tyrkere) fejrer erobrernes indtog i den olierige by Kirkuk. I Ankara lovprises statsministeren med Allahu akbar-råb i parlamentet.

I videoen neden for (se de sidste 1.40 minutter) høres taktfaste råb til Tyrkiets statsminister, som til en fodboldkamp, mens han fortæller om sejrene i Kurdistan, og hvordan det var nødvendigt at «genoprette Kirkuks demografisk struktur, som blev saboteret i forhold til regionens historiske rødder.» Han fortæller, at Tyrkiet træner irakiske styrker på grensen til Kurdistan. Han tilføjer efterfølgende, at Tyrkiet har bragt 35 sårede fra terrorangrebet i Mogadishu til behandling på hospitaler i Tyrkiet, at tyrkere ikke søger dollars i Somalia men «rejser dertil af humanitære grunde og broderskab, og dette skiller os fra andre.» ( han har åbenbart glemt Tyrkiets forfølgelse af kurdere, alevier, armenere etc.)

De kurdiske peshmerga-soldatene har også trukket sig tilbage fra Sinjar, yezidiernes hjemprovins. Også mange kristne bor i dette område i nord-vest. De assyriske kristnes kerneområder på Ninive-sletten, og omkring byen Alqosh, er også truet. De kristne har dannet deres egen hær, Nineveh Protection Unit (NPU) for at beskytte sine landsbyer, men irakerne (og kurderne) lægger restriktioner på antallet af soldater (kun 500 mand) og kun AK47-rifler er tilladt

ANNONSE

Kurdistans kristne behandles langt bedre i Kurdistan, dog som tredjerangs borgere, efter sunnier og shiaer. Yezidiene hyldes som ur-kurdere, som ikke lod sig konvertere til islam, og måtte derfor lide ekstra under IS.

NPUs lejr ved Alqosh, med assyrisk-kristent flag. Ninive-sletten i baggrunden, i retning af Sinjar. NPU deltog i frigørelsen af kristne byer omkring Mosul, som Bartella og Tel Eskof («Biskoppens fjeld»). Før krigen i 2003, var der 1,5 millioner kristne i Irak, nu er der kun 150.000. (Foto: CB)

 

ANNONSE

Mest læst

Den fjerde afmagt

Sådan bryder islam sammen