Nyt

USAs Vicepresident Joseph Biden gav onsdag den kurdiske YPG-guerilla et ultimatum, mens han var i Ankara: De skal trække sig tilbage til Eufrats højre bred. Hvis ikke, kan de se i vejviseren efter amerikansk støtte.

Speaking at a news conference after the meeting, Mr. Biden said Syrian Kurdish militias, an important American ally in the fight against the Islamic State, would have to meet a Turkish demand by withdrawing to the eastern side of the Euphrates River in northeastern Syria.

“We have made it clear to Kurdish forces that they must move back across the river,” he said. “They cannot and will not get American support if they do not keep that commitment. Period.”

Biden var ydmyg, nærmest underdanig over for  Erdogan og Tyrkiet – mens han langer ud efter “forræderne” i det militær, som forsøgte at kuppe Erdoganm. Han sparker ud efter dem, som nu sidder i fængsel og som efter Amnesty´s oplysninger udsættes for for tortur og mishandling og er uden for lov og ret.

Den barske tone over for kurderne var nok et forsøg på at forene USAs og Tyrkiets interesser på kurdernes bekostning. Det giver en dårlig smag i munden. Kurderne er dem, der har kæmpet hårdest mod IS. De var i færd med at erobre det sidste landstykke som IS havde taget på grænsen til Tyrkiet. Dermed ville de have fået et sammenhængende område i den nordlige del af Syrien, på grænsen til Tyrkiet. Det ville Erdogan ikke finde sig i. Derfor sendte han sine kampvogne over grænsen – officielt for at bekæmpe IS, men i virkeligheden for at afskrække kurderne og presse dem tilbage.

ANNONSE

Sviget hænger i luften.

Men også USA kan narres. Det ser ud som om Erdogan kan forsone sig med at Assad blir siddende. Aftaler indgås bag ryggen eller hen over hovedet på USA, mellem Rusland, Iran og Assad og Erdogan: Ingen af dem har moralske skrupler.

Turkey has also signaled an even bigger shift in recent days — that it is prepared to take a more aggressive diplomatic role in Syria, working alongside Iran, Russia and the United States to seek an end to the war.

The Turkish government has long insisted that Mr. Assad would have to step down before peace talks could be held. But lately, Turkey has softened its stance, indicating that it would accept a role for Mr. Assad during a political transition.

I Mellemøsten er man god til at at tale for sin syge moster:

“Turkey is determined for Syria to retain its territorial integrity and will take matters into its own hands if required to protect that territorial unity,” Mr. Erdogan said in a speech in Ankara on Wednesday. “We have only ever sought to help the people of Syria and have no other intentions.”

Det Erdogan siger mellem linjerne er, at han er villig til at slå en handel af: Assad kan blive siddende, hvis kurderne holdes nede og nægtes et autonomt område som i Irak. Der bliver ikke noget Kurdistan i Syrien, som kunne lægges sammen med Nord-Irak til én kurdisk stat.

Det er budskabet.

Hvis det skulle vise sig, at USA er gået med en sådan planskulle vise sig å ha gått med på en slik plan, kan det få store følger for USAs skrøbelige stilling i området.

USA vil have afspillet sig sit eneste kort af hænde. Man har haft få eller ingen demokrater i den Den frie syriske hær, men men har haft kurderne. De er i det minsdse venligt stemt over for  Vesten og Israel.

Slår man hånden af kurderne, lades man igen tilbage uden venner.

http://www.nytimes.com/2016/08/25/world/middleeast/turkey-syria-isis.html?emc=edit_th_20160825&nl=todaysheadlines&nlid=30317720

ANNONSE

Ét svar til “Er USA ved at svigte kurderne?”

  1. Charles Nielsen siger:

    Det er Obama der sidder ved magten endnu. Han kører lige som forræderen Hillery.
    Hillery har svigtet sit eget folk, (Benghazi in mente), så kan Muslimen Obama også svigte Kurderne, som har gjort et kæmpe arbejde.
    Det er Gedeknepper Erdogan de har lagt pres på Obama. Det er noget i NATO henseende.