Nyt

Ifølge et svensk stude kan Sverige nu måle sig med Mexico, når det drejer sig om antallet af håndgranatangreb og skuddræbte pr indbygger.

– Sverige kommer upp i samma siffror som Mexiko, säger Manne Gerell, en av forskarna bakom studien.

Det er kriminelle bander i Sverige, som står bag. Og disse bander ser det ud som om, man mere eller mindre har opgivet at gøre noget ved:

– Vi kan konstatera att det rör sig uteslutande om gängmiljö. Det är kända konflikter och impulshandlingar som är svåra att avvärja, sa Patrick Ungsäter, kommenderingschef vid Stockholmspolisen.

Når det gælder håndgranatangreb, så mener forskerne, at det er opsigtsvækkende, at Sverige kan sammenlignes med Mexico.

– Där kommer Sverige upp i samma siffror som Mexiko. Ett land där det är väldigt mycket våld, säger Manne Gerell och fortsätter:

– Det är uppseendeväckande med tanke på att att de har en närmast krigsliknande situation med narkotika som vi inte vill jämföra oss med i Sverige.

At forskerne ikke ser, at de selv har en «krigslignende situation»på deres egen hjemmebane, er måske endnu mere opsigtsvækkende. Forsker Manne Gerell arbejder ved universitetet i Malmø. Han kan vel bare kigge ud af vinduet.

Forskerne ser ud til at udfolde store anstrengelser for med at finde et andet europæisk land at sammenligne sig med, når det gælder dødsfald som følge af skudepisoder – det virker i hvert fald påfaldende, at man ikke kan sammenligne Sverige med Italien, men må begrænse sammenligningen til mafiaens højborg med opland: Syditalien :

Joakim Sturup – en av forskarna bakom studien som rör skjutningar – säger till P4 Malmöhus att Sverige är jämförbart med södra Italien när det kommer till dödsskjutningar.

– När vi talar med poliser och forskarkolleger utomlands är det svårt att hitta en motsvarighet i andra länder, säger han.

Expressen

ANNONSE