Nyt

Nyheden om, at den efterlyste Naïm al-Hamed var arresteret i Bruxelles tog en anden retning, efter at det blev kendt, at han var svensk og hed Odsama Kayem (23), fra Malmø.

I Danmark kaldes de “drengene“, i Sverige er det “killerna”. Ellers “gutta” som man ville sige på norsk. The Boys. Les boys.

Mark Steyn spøger også med det. De er den fedeste banden – the coolest gang.

Der er flere interessante elementer ved Kayem historie. Både hvor han kom fra, og hvordan han navigeret i Bruxelles.

Man troede hele tiden, at han blev kaldt Naïm al-Hamed, fordi det var navnet i hans pas.

al.hamed.naim

Enligt belgiska tv-kanalen RTL har Osama Krayem använt sig av ett falskt syriskt pass med identiteten Naïm Al Hamed. Med hjälp av det ska han i september ha tagit sig in i Europa via den grekiska ön Leros, rapporterar belgiska RTBF. Det är samma väg som många flyktingar tog.

Polisen ska ha sökt efter honom ända sedan attentaten i Bryssel då hans fingeravtryck hittades i den lägenhet som de andra terroristerna vistades i morgonen innan dåden, och där man även hittade 15 kilo sprängämne vid en husrannsakan senare på kvällen.

Han er yderligere en af operatørene, der tar sig ind via en græsk ø som migrant. Mønstret er etableret. Det er umuligt at afsløre den sande identitet til en person i denne menneskelige strøm.

Sverige får uvelkommen PR. Efter al opmærksomhed omkring Malmø som jødefjendtlig by, kommer så rygte, som det landd er producerer IS-krigere.

mohamed.belkaid.politifoto

Den andre svenske terroristen, Mohamed Belkaid, ingick i samma nätverk som den nu gripne Osama Krayem från Malmö. Belkaid var gift i Sverige och levde ett stillsamt liv. Han var utbildad konditor men fick aldrig några jobb och nolltaxerade. Mohamed Belkaid sköts ihjäl av polisen i en lägenhet i Forest, en lägenhet som hyrdes av Khalid El Bakraoui, en av bröderna som sprängde sig själva på flygplatsen i Bryssel.

När Belkaid sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom. Det fanns också DNA från den numera gripne Salah Abdeslam i lägenheten.

Mohamed Belkaid hade alltså kopplingar till männen som sprängde sig själva – och också Mohammad Abrini (foto) som greps på fredagen.

mohamed.abrini.montage

Det var vid 16-tiden på fredagen som den eftersökte misstänkte belgiske terroristen Mohammed Abrini, 31, greps av belgisk polis i Brysselförorten Anderlecht tillsammans med två andra.

Belgisk åklagare bekräftade under en presskonferens på fredagskvällen att sammanlagt fem misstänkta terrorister, alla med inblandning i terrordåden i Bryssel, har gripits.

Historik

Det er altid interessant med terroristernes baggrund. Sverige har et tungt kriminelt, multietnisk miljø. Hvis dette producerer jihadister, og det bliver flydende grænser mellem miljøene, så kriminelle hjælper jihadister, har Sverige et stort problem.

För det fanns andra skäl för Malmöpolisen och även Säkerhetspolisen att övervaka honom – nämligen hans täta kontakter med tungt kriminella i hemstaden Malmö.

En person som Osama Krayem umgicks med i hemstaden är aktiv medlem i ett avancerat kriminellt nätverk.

Nätverket rör sig med skjutvapen och har även tillgång till handgranater och sprängämnen, enligt polisuppgifter till Expressen. Medlemmar i nätverket har också gjort sig skyldiga till dödshot och är inblandade i narkotikaaffärer. Säpo har intresserat sig för organisationen väldigt länge. Enligt en källa har gänget IS-sympatier och rekryterar IS-folk. En poliskälla säger till Expressen att Osama Krayems kända IS-sympatier i kombination med den tunga kriminaliteten har bedömts som en “allvarlig situation”.

Därför har Malmöpolisen haft intensiv övervakning av Osama Krayem, enligt poliskällor.

Ind på nyt spor?

I Sverige vil man gerne hjælpe folk over på det nye spor, hvilket giver dem en ny chance. Denne tanke synes ikke at have strejfet myndighederne, at de projekter der tilbydes, kan fungere som cover, hvis man ønsker at fortsætte “trafikken”, eller ønsker at blive taget af radaren for at kunne koncentrere sig om noget endnu farligere end kriminalitet.

ANNONSE

I Malmö jobbade han i ett prestigefyllt kommunalt projekt med hög trovärdighet när det gäller både miljömässig och social hållbarhet. Projektet beskrivs som en chans för dem som står utanför arbetsmarknaden – “en väg tillbaka till jobb”.

Men i stället lämnade Osama Khayem Sverige för att kriga i Syrien.

– Vi saknar dig, skriver en kollega i det kommunala projektet på hans Faceboook.

Hjemmepublikum

Osama Kayem lagde aldrig skjul på, hvor han var, og hvad han gjorde. Hjemme sat beundrere og gav likes på Facebook.

I sitt eget namn var han öppen med sina sympatier. I januari 2015 postade han en bild på sig själv klädd i kamouflagejacka och beväpnad med en kalasjnikov. En IS-flagga är synlig i bakgrunden. I februari poserar han utan vapen. Vapenbilden bemöttes positivt av vänner och familjemedlemmar.

“Må Allah skydda dig”, skriver någon. Andra nöjer sig med att gilla, eller att göra tummen upp.

En kriger vender hjem

När Osama Krayem återvände till Europa var det inte i sitt eget namn. Han reste från Syrien under namnet Naim Al Hamed, och han sa sig vara flykting. Född i Hama i Syrien på nyårsdagen 1988, enligt det nya, falska passet. Via ön Leros kom han till tyska Ulm. Och där skedde det första dokumenterade mötet med terrornätverket som ligger bakom dåden i Paris och Bryssel. Den 3 oktober stoppades terroristerna Choukri och Abdeslam utanför Ulm, och där togs deras fingeravtryck. Ungefär samtidigt försvann två flyktingar från förläggningen i Ulm. Det var då Naim Al Hameds namn dök upp. Hans bild visades för andra flyktingar på förläggningen, och de ska ha känt igen honom, uppger källor till CNN.

Chez nous: Når man bliver mand, slutter man at tale med kvinner

Bestemoren forteller om trekk som gjør at kvinnene ikke vet hva som skjer med guttene når de vokser til. Hun helgarderer med å si at andre må ha tvunget ham til å gjøre “elaka saker”.

Fastern har ingen riktigt bra bild av den vuxne Osama, som hon inte sett på sju-åtta år.

– Jag har inte träffat honom på jättelänge. Hos oss är det så att när man blir man så slutar man prata med kvinnor. Vi kvinnor är för oss själva. Men som barn var han helt normal. Som alla andra, säger hon.

Hon är inte säker på att Osama Krayem är skyldig till terrormorden som han gripits för.

– Jag tror inte att han är skyldig. Men om han har gjort det, har han blivit tvingad. När man åker dit får man inte lämna. De tvingar dem att göra saker. “Annars dödar vi er.”

Krigerne vender hjem, og med Osama Kayem har vi bivånet the making of a jihadi, og vi ved at der er mange flere.

 

http://www.expressen.se/nyheter/terrormisstankt-gripen-for-parisdaden/

http://www.expressen.se/nyheter/lamnade-familjen-for-att-ansluta-sig-till-is/

ANNONSE

Mest læst