Kunstbilde


Vladimir Lukitsj Borovikovskij (1757-1825)
Olje på lerret, 75 x 69,2 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel: Портрет сестёр княжны Анны Гаврииловны Гагариной и княжны Варвары Гаврииловны Гагариной – (Partrjet sestjår knjazjny Anny Gavriilovny Gagarinoj i knjazjny Varvary Gavriilovny Gagarinoj – Portrett av søstrene fyrstinne Anna Gavriilovna Gagarina og fyrstinne Varvara Gavriilovna Gagarina).

Volodymyr Lukytsj Borovyk (senere russifisert til Vladimir Lukitsj Borovikovskij) ble født inn i en ukrainsk kosakk-familie. Hans far Luka var en ivrig amatør-maler av ikoner, og den unge Volodymyr ble også innledningsvis ikonmaler. For å gjøre en lang historie kort ble hans bilder oppdaget av Katarina den store, og i 1788 flyttet han til St. Petersburg. Ettersom han da var over 30 år gammel kunne han ikke komme inn ved Akademiet, men han fikk privatundervisning av sin ukrainske landsmann Dmytro Levytsky (1735-1822), og dessuten av østerrikeren Johann Baptist Lampi (1751-1830). Borovikovskij skulle bli den mest produktive portrettmaleren i det russiske riket rundt begynnelsen av 1800-tallet. Det er grunn til å anta at hans elever og assistenter – deriblant Aleksej Venetsianov (1780-1847) – gjorde mye av arbeidet, og at mesteren selv bare utførte de siste penselstrøk. Borovikovskijs malerstil kan karakteriseres som en inter-europeisk neoklassisisme, og hans motivvalg inkluderte sjelden noe spesielt russisk.

De to avbildede unge damer, til venstre Varvara (1784-1802) med gitar, til høyre Anna (1782-1856) med et noteark, var døtre av embedsmannen Gavriil Petrovitsj Gagarin, og tilhørte en bojar-familie med aner tilbake til selveste Rjurik. Det er ikke påvist noen familieforbindelser til kosmonauten oberst Jurij Aljeksejevitsj Gagarin (1934-1968).

ANNONSE

Tretjakov-galleriet har en side om dobbeltportrettet av søstrene Gagarina. Ut fra det opplyste forstår vi at Varvara Gavriilovna døde i det samme år som bildet ble malt, bare 18 år gammel.

Henry Purcell (1659-1695) – Music for a While (1692)

Music for a while
Shall all your cares beguile.
Wond’ring how your pains were eas’d
And disdaining to be pleas’d
Till Alecto free the dead
From their eternal bands,
Till the snakes drop from her head,
And the whip from out her hands

John Dryden (1631-1700)

ANNONSE