Kunstbilde

Aleksandr Andrejevitsj Ivanov (1806–1858)
Vannfarger og penn på papir. mål ikke oppgitt, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: Проповедь Христа в храме – Propovjed’ Khrista v’khramje (Kristus underviser i Templet)

I ettertiden er Aleksandr Ivanov best kjent for sitt store bilde Kristus viser seg for folket i Tretjakov-galleriet (replikk i Det russiske muséet i St. Petersburg), som han arbeidet med i tyve år, fra 1837 til 1857.

I sine ti siste leveår gjorde han også en mengde Bibelske skisser, som alle er bevart i Tretjakov-galleriet.

Jesu undervisning i Templet er omtalt i alle de kanoniske evangelier, blant annet hos Matthaeus, 21, 23-27 (DNB 1930):

Og da han var kommet inn i templet og lærte der, gikk yppersteprestene og folkets eldste til ham og sa: Med hvad myndighet gjør du dette, og hvem har gitt dig denne myndighet? Jesus svarte og sa til dem: Også jeg vil spørre eder om en ting; sier I mig det, da skal også jeg si eder med hvad myndighet jeg gjør dette. Johannes’ dåp, hvorfra var den? fra himmelen eller fra mennesker? Da tenkte de ved sig selv og sa: Sier vi: Fra himmelen, da sier han til oss: Hvorfor trodde I ham da ikke? Men sier vi: Fra mennesker, da frykter vi for folket; for alle holder Johannes for en profet.

De svarte da Jesus og sa: Vi vet det ikke. Da sa også han til dem: Så sier heller ikke jeg eder med hvad myndighet jeg gjør dette.

ANNONSE