Nyt

EU og Tyrkiet har blevet enige om returaftalen for flygtninge i Europa. Men fremdeles er det mange ubesvarte spørgsmål. Ikke mindst: EU lover individuel behandling af alle asylansøgninger. Hvordan skal det gå til når det kommer over 2.000 om dagen, bare til én græsk ø?

Under the pact, Ankara would take back all illegal migrants who cross to Greece, including Syrians, in return for the EU taking in thousands of Syrian refugees directly from Turkey and rewarding it with more money, early visa-free travel and progress in its EU membership negotiations.

Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka tweeted from inside the room: “There is a strong will to conclude the deal.”

Migrants who arrive in Greece from next Monday will be subject to being sent back to Turkey once they are registered and their asylum claim is processed, an EU official said.

Man får følelsen af en aftale som tar seg fin ut på papiret. Man skal helst ikke skrabe i overfladen. Gør man det, flasser den af og problemerne gaber mot en:

Om selve tilbagesendelsen af flygtninge og migranter, der ankommer til græske øer, understreges det, at det skal ske inden for reglerne i EUs asylproceduredirektiv. Det betyder, at der ikke bliver tale om strakstilbagesendelser, men at alle skal registreres og have en umiddelbar vurdering af deres asylbehov.

Dermed kommer Tusk bekymringer fra FN samt Sverige og Spanien i møde, men samtidig betyder det også, at tilbagesendelserne som minimum vil tage et par uger, hvis Grækenland ellers kan håndtere opgaven.

En EU-kilde, der er involveret i de praktiske løsninger, vurderer over for Berlingske, at de græske myndigheders kapacitet til at håndtere denne opgave er »et af flere, men måske det allerstørste udestående«.

Dette ifølge et idépapir som Berlingske fik fat i. Når man får øjnene op for alle rev i havet, forstår man at dette er en aftale som er dømt til at havarere. Særlig hvis èn eller flere af parterne ønsker at sabotere den.

ANNONSE

Idépapiret svarer dog ikke på, hvordan man vil håndtere irakere og afghanere, som for en stor dels vedkommende hidtil har fået asyl i EU, men ikke anses som flygtninge i Tyrkiet. Grækenland og Tyrkiet skal gennemføre en række lovændringer, før aftalen kan leve op til international lovgivning, og juristerne arbejder derfor på højtryk frem mod topmødet.

http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-turkey-davutoglu-idUSKCN0WK0QQ

http://www.b.dk/globalt/slutspurt-ingen-flygtningeaftale-med-tyrkiet-ville-vaere-katastrofalt

ANNONSE