Nyt

I “sluttfasen” av Syria-krigen, eller fasen hvor partene høyner innsatsen, er det duket for mer hasard: Tyrkia vil oppnå sine mål med flyktningene som brikker.

Det er et annet motiv bak at flyktningene ikke slipper gjennom grensen til Tyrkia, ut over kapasitetsproblmer. Tyrkia håper å kunne presse EU og Vesten til større innrømmelser. Tyrkia har hele tiden ønsket å mobilisere NATO til innsats på sine vilkår. NATO er nølende. Erdogans rulleblad innbyr ikke til å gå inn på Tyrkias banehalvdel.

Men det Tyrkia ikke får frivillig kan de tvinge frem, ved å bruke flyktningene som middel.

Tyrkia har hele tiden ønsket en frisone på den syriske siden av grensen. Det kan de nå tvinge frem.

Turkey is dangling the keys to its border in front of the nose of Brussels. The message: “Help us, or we’ll set this group loose on you.”

Moreover, by establishing refugee camps on the Syrian side of the border, Turkey is presenting a blueprint of its long-stated goal: to create a “safe zone” in northern Syria in which refugees can be sheltered, patrolled by the international community.

Critics say Ankara wants that only to prevent Syrian Kurdish groups – Turkey’s enemy – from cementing their control of the area.

Either way, with Turkish aid camps already housing thousands who have escaped Aleppo, the buffer zone is moving from idea to reality.

That this point has been reached is undoubtedly an indictment of Western inaction during five years of the Syrian war – and a lack of co-ordination by Europe over the refugee crisis.

And the prospects for resolution look bleak. EU countries are still fighting over the numbers of refugees they will absorb, the onslaught on Aleppo is intensifying and Syrian peace talks in Geneva collapsed last week into a mess of acrimony.

What is more, many EU members are reluctant to cosy up to a Turkish government that is jailing journalists, suing perceived critics and waging an armed conflict with its Kurdish minority.

And so politics fails, the war drags on – and 350,000 residents of Aleppo could be surrounded if the assault by the Syrian government and Russian air strikes achieve their goal.

Etter fem års krig er partene villige til å ta større risikoer. Russland har bidratt til å flytte brikkene, og Obama har også det gjennom å inngå avtale med Iran. Slik har Obama indirekte bidratt til at opprørerne lider nederlag rundt Aleppo, og for det er de bitre. De føler seg sviktet, med en viss rett.

aleppo.regime.control.1102.2016

Regimet utvider sitt område. Men vil en gjenerobring av Aleppo føre til at 350.000 legger på flukt? CNN viste en reportasje fra regjeringssiden. Der var markedene fulle av mat. Kanskje var det regissert, men er det utenkelig at folk ville bli, hvis det ble en slags ikke-krig i det minste?

ANNONSE

http://www.bbc.com/news/world-europe-35521242

ANNONSE