Nyt

FN og flere organisationer som Amnesty og Læger uden Grænser mener aftalen Tyrkiet og EU i prinsippet indgik mandag, strider mot grundlæggende menneskerettigheder.

“I am deeply concerned about any arrangement that would involve the blanket return of anyone from one country to another without spelling out the refugee protection safeguards under international law,” U.N. High Commissioner for Refugees Filippo Grandi told the European Parliament in Strasbourg.

He was speaking hours after the 28 EU leaders sketched an accord with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu in Brussels that would grant Ankara more money to keep refugees in Turkey, faster visa-free travel for Turks and a speeding up of Ankara’s long-stalled membership talks.

Rights group Amnesty International called the proposed mass return of migrants a “death blow to the right to seek asylum”. Relief charity Doctors without Borders said it was cynical and inhumane.

Aftalen lægger op til at forholdene for migranterne skal bli så gode i Tyrkiet at de ikke har lyst til å rejse til Europa, i det minste ikke søvejen. Men ingen ved om ordningen vil virke slik, og ingen ved om Tyrkiet er til at stole på. Aftalen er en gamble.

Det er også et forhandlingskort for de vesteuropæiske landene som ønsker at presse frem byrdefordeling innad i EU.

Under the tentative deal, the EU would admit one refugee directly from Turkey for each Syrian it took back from the Greek Aegean islands, and those who attempted the perilous sea route would be returned and go to the back of the queue.

The aim is to persuade Syrians and others that they have better prospects if they stay in Turkey, with increased EU funding for housing, schools and subsistence.

EU officials questioned how the one-for-one scheme would work in practice, with several EU countries objecting to any quota system for resettling refugees.

Balkan-ruten er stængt, forkynte man efter mødet i Brussel mandag. Allerede spekuleres det i andre svage punkt i Schengens ydergrænse. De baltiske lande styrker grænsekontrollen.

Migration experts said refugees would probably try other routes if Turkey’s closure worked. Estonia, Latvia and Lithuania have begun tightening identity controls and erecting fences on their eastern borders, fearing the Baltic region will become a new entry point for migrants.

http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-idUSKCN0WA1D4

 

Billede: Migranterne i Pireus er vrede og frustrerede. De krever at grænsen åbnes.

ANNONSE

2 svar til “FN og menneskerettighedsgrupper protesterer mod Tyrkiet-aftale”

  1. T. Snorrason siger:

    ….hvis man sender 1 Tyrk ud af Europa for hver Syrier, der kommer ind, så ville det hjælpe.

  2. Niels P. siger:

    Hvordan har man tænkt sig, at EU-landene skal fordele disse migranter, som tyrkerne vil sælge til os? Siden hvornår har Danmark fået fælles flygtningepolitik med EU? Er vores EU-forbehold ophævet? Hvem i Folketinget vil stemme for ophævelse af visum på personer fra Tyrkiet? Hvem vil fremme Tyrkiets optagelse i EU på et tidspunkt, hvor Tyrkiet viser sit sande ansigt over for en fri presse?

    Danmark har kun ønsket at modtage én person fra Tyrkiet, dvs. ham, som er mistænkt for attentatet mod Lars Hedegaard. I den sag viste det sig, at man ikke kan stole på Tyrkiet.

    Hvem i Folketinget har tillid til aftaler med Tyrkiet? Jeg har ikke.