
På grund af den svage norske krone, er det blevet dyrt at være norsk turist i Danmark. TV 2 har undersøgt priserne på forskellige danske klassikere, og taget udgangspunkt i specifikke priser for aktiviteter og varer på omtrent samme dato i 2020, 2023 og nu i juni 2025. De danske priser er derefter blevet omregnet til norske beløb.
En af de mest populære ting, en norsk børnefamilie kan gøre, er at rejse til Billund og besøge Legoland. I 2020 kostede et dagskort for to voksne og to børn 1.409 kroner. I 2023 måtte nordmændene punge ud med 2.037 kroner. I dag, to år senere, koster det 2.491 kroner. En overnatning og familiebuffet i Legoland for en familie på fire, er steget med 44 procent fra 2020 til 2025.
Hvis de voksne vil have en kold øl, påvirker det også deres pengepung. En 1/2 l Carlsberg på fad på en bar i København kostede 73 kroner i 2020. I 2023 var prisen 91 kroner, og nu er den 103 kroner.
Forbrugerøkonom i Handelsbanken Thea Olsen siger, at prisvæksten i Danmark har været høj – på niveau med Norge. “Det er ikke godt at være nordmand i Danmark, økonomisk set – især ikke hvis vi sammenligner priser over flere år”.
Virke er hovedorganisationen for handels- og servicebranchen. De har for nylig offentliggjort deres årsrapport om nordmændenes ferieplaner for året.
“17 procent af dem, der holder deres sommerferie i udlandet, vælger at rejse til Danmark. Det er et fald i forhold til 2024, hvor 22 procent i samme gruppe svarede, at de skulle dertil”. Det fortæller Geir Vik, brancheleder for Reiseliv i Virke, til TV 2. Han mener, det skyldes den svage kronekurs, som gør ferier betydeligt dyrere end før.
DR og NRK rapporterede i maj, at danske feriehuse på et år mistede en tredjedel af deres norske gæster. Dyre danske kroner er den største synder.
Ifølge Norges Banks valuta statistik, har den norske krone mistet tre procent i værdi sammenlignet med den svenske krone i 2025. Samtidig er priserne på fødevarer steget betydeligt i både Sverige og Norge, hvilket har fået flere nordmænd til at handle på den anden side af grænsen, på den svenske side. “Jeg fortsætter med at handle i Sverige. Jeg føler stadig, at det er billigere her,” siger Lene Hildal fra Norge til SVT.