Nyt

De seneste to år har danske vindkraftejere fået udbetalt mere end en halv milliard kroner for at lukke vindmøllerne ned, selvom det blæser. Tysk energikaos er årsagen.

Det tyske elnet har for lidt kapacitet til at sende den danske strøm videre ind i landet. Derfor betaler Tyskland danske vindkraftejere for ikke at levere strøm som aftalt, skriver DR.

Hos landmand og vindmølleejer Kristian Lundgaard-Karlshøj starter det typisk med, at en besked tikker ind på telefonen.

– Jeg får en sms, der siger, at om lidt bliver møllerne stoppet, siger han.

Meldingen betyder, at der er penge på vej fra Tyskland ind på Kristian Lundgaard-Karlshøjs bankkonto.

Baggrunden er, at tyske regler siger, at vindmøllerne i Tyskland skal køre for fuld kapacitet, når det blæser.

Grønne tyske tilskudsregler betyder, at vindmøller i Tyskland skal køre så meget, de kan.

Men kapaciteten i det tyske kabelnet er ikke stor nok til at sende den danske strøm, som tyskerne har sagt ja til at modtage, længere ned i landet.

Derfor betaler Tyskland danske vindmølleejere i stor stil for ikke at levere strøm som aftalt.

Tal fra Energinet viser, at danske vindmølleejere de seneste to år tilsammen har fået mere end en halv milliard kroner for at lade møller stå stille.

Lundgaard-Karlshøj mener, at han kunne have produceret 25 procent mere strøm, hvis ikke denne aftale begrænsede hans produktion.

Samlet står danske møller stille så længe, ​​at den mængde strøm, som 300.000 husstande om året måtte have brug for, ikke lige nu bliver produceret. Det viser beregninger, som Energinet har lavet.

Vicedirektør Jeppe Danø i Energinet vil opsige ordningen med Tyskland.

– Vi synes simpelthen, det er uholdbart at stoppe vindmøllerne på et tidspunkt, hvor vi mere end nogensinde har brug for al den vedvarende energi, vi overhovedet kan få ind i energisystemet.

Både vindkraftsejeren og Energinet ønsker at ændre måden, de handler med vindkraft på, så mere af strømmen kan udnyttes ved at sælge til de andre nordiske lande.

Men vindkraftejernes interesseorganisation, Green Power Denmark, siger det modsatte.

Foreningen mener, at det vil koste ejerne penge, fordi de lige nu får mere på lommen gennem den tyske ordning, end man forventer at få, hvis ejerne i stedet lader møllerne vende og sælge strømmen.

– Man bliver betalt for ikke at producere. Og når det er en bedre forretning end at producere strøm, så gør man det, forklarer produktions- og handelsdirektør Kamilla Thingvad.

Thingvad mener, at eksporten til f.eks. Norge og Sverige vil kun skubbe problemet frem, så norske eller svenske vindkraftsejere bliver nødt til at nedlægge deres produktion. Derfor foreslår hun, at problemet løses ved at reparere kablerne gennem Tyskland.

I mellemtiden har vi en situation, hvor man har lavet store naturindgreb for at udvikle vindkraft, så man bliver betalt for ikke at producere strøm.

For en lægmand virker dette sindssygt, især i en situation, hvor priserne er historisk høje, og efterspørgslen efter billigere strøm er høj.

For os herhjemme vil en forbedret kapacitet af tyske kabler i øvrigt nok føre til endnu højere priser.

Tyskland betaler danskerne millioner for at stoppe vindmøllerne.

ANNONSE