Nyt

Den grønne omstilling rammer pengepungen i flere og flere europæiske lande. Høje energiomkostninger og afgifter truer nu den hollandske kemisektor. Det skriver NL Times.

Frans Everts, CEO for Shell Holland, advarede søndag om, at høje energiomkostninger og CO2-skatter stiller den hollandske industri dårligere i konkurrencen, især i den kemiske sektor, som han mener allerede står over for betydelige udfordringer. I et interview i tv-programmet WNL op Zondag understregede Everts behovet for lige vilkår for at bevare den hollandske industris levedygtighed i forhold til udenlandske konkurrenter.

Everts bemærkede, at især den hollandske kemiske industri kæmper for at holde trit med sine modparter i andre EU-lande som Tyskland, Frankrig og Belgien. Han argumenterede for, at de hollandske myndigheder skulle give den lokale industri mulighed for at konkurrere på lige vilkår med disse lande.

Uden væsentlige forbedringer, advarede Everts, kunne den kemiske industri reducere vedligeholdelsesaktiviteterne, hvilket potentielt kunne føre til fabrikslukninger. Shell vurderer løbende levedygtigheden af sine egne anlæg i Europa, og der er drøftelser i gang med medarbejderne om disse potentielle ændringer.

Selv om Shell allerede har truffet beslutninger om vedligeholdelse i år, bekræfter Everts, at virksomheden er i gang med en grundig gennemgang af sine kemiske aktiviteter i Europa. »Vi har allerede mistet hundredvis af millioner alene i Shell Holland i de seneste år,« siger han.

Problemerne er strukturelle. At løse alle problemerne i Hollands overbelastede elnet vil koste en investering på mindst 195 milliarder euro i løbet af de næste 15 år.

Tallene stammer fra en tværministeriel politisk undersøgelse af elinfrastrukturen, som avisen De Telegraaf er i besiddelse af. Denne enorme regning for at få den hollandske energiinfrastruktur i orden igen er ikke engang det værst tænkelige scenarie, men lige midt i den økonomiske båndbredde, som embedsmændene har skitseret.