Nyt

Geert Wilders Frihedsparti topper meningsmålingerne, når Holland går til valg. Fra 10 procent ved sidste valg til 17 procent. Wilders opfordrede sine tilhængere til at lade ord følge handling og stemme. Hvis Wilders ender i toppen, vil det ryste EU.

Det var en måling fra lørdag, der viste de opsigtsvækkende tal. Lige bagved følger det liberal-konservative VVD, som har antydet samarbejde med Wilders.

En meningsmåling fra den hollandske meningsmåler Maurice de Hond i lørdags, der viser Geert Wilders Parti for Frihed (PVV) på førstepladsen sammen med Ruttes Folkeparti for Frihed og Demokrati (VVD), nu ledet af Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Yeşilgöz er noget af et chok for hollandsk politik, især som efterfølgeren til Mark Rutte.

Hende, der har afløst Rutte som leder af centrum-højre-partiet VVD, er Dilan Yesilgoz, en 46-årig født i Tyrkiet, der ankom til Holland som ung asylansøger – og som nu vil bremse immigrationen.

ANNONSE

– Jeg kom som otte-årig flygtning til dette land, og jeg ved, hvad det vil sige at søge frihed, sikkerhed og tryghed, sagde Yesilgoz til AFP ved en nylig demonstration.

Men hun mener, at tilstrømningen af ​​asylansøgere plus udenlandske arbejdere og studerende nu er alt for stor.

– Vi skal sænke det tal for også at have trygge rammer for ægte flygtninge, tilføjede hun.

Yesilgoz, der driver en mediebevidst valgkampagne, holder sine Instagram-følgere underholdt med billeder af sine hunde og er fast inventar på hollandske politiske panelshows. (NTB)

En assimileret immigrant er en trussel mod mediernes fortælling, og de skal forsøge at tage hende ned, før eksemplet breder sig.

– Hovedudfordringen er opfattelsen af, at partiets valgkamp er blottet for enhver substans, siger Sarah de Lange, professor i politik ved universitetet i Amsterdam.

– Yesilgoz understreger, at de vil gøre tingene anderledes, uden at gå i detaljer med, hvad de vigtigste tiltag vil være.

Men der er flere tilflyttere med nye tanker, hvilket gør dette valg anderledes.

I meningsmålingerne er der et tæt kapløb mellem Yesilgoz’ VVD og et helt nyt parti, New Social Contract (NSC), grundlagt af den karismatiske herald og politiske ikonoklast Pieter Omtzigt.

Uddannet i Storbritannien og Italien taler den 49-årige flere sprog og har forårsaget et politisk jordskælv, da han insisterer på at rydde op i hollandsk politik.

– Vi har haft mange politiske fiaskoer i Holland de seneste år, siger han i et interview med AFP.

– For at rette op på dette har vi brug for reformer, herunder en delvis reform af den hollandske stat, tilføjer Omtzigt. Han tager også en hård holdning til immigration.

Omtzigt er kendt for at bekæmpe korruption både i Holland og Europa, men vælgerne står over for et stort spørgsmålstegn: Han har sagt, at han ikke ønsker at blive premierminister, hvis hans parti vinder.

– For mig kommer det i anden række, hvem der bliver statsminister eller ministre generelt, siger han. Han har ikke udelukket at udpege en, der ikke engang er på valglisten i NSC, til premierminister. (NTB)

26 partier knive omkring 150 pladser.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden