Kommentar

Enten ryster Donald Trump op med 464 millioner dollars inden ugens udgang – nemlig den bøde, som den demokratiske dommer, Arthur Engoron, har idømt ham for at have forfalsket værdien af sine ejendomme. Hvis han ikke kan skaffe pengene, har han ikke ret til at appellere dommen. Så pyt med, at de banker, der lånte ham penge – bl.a. Deutsche Bank – vidnede, at de ikke kunne finde noget galt, at Trump havde betalt alle lån til tiden, og at de gerne ville lave forretninger med ham igen. Læg hertil, at ikke et eneste offer for Trumps påståede forbrydelser har kunnet lokaliseres.
Hvis Trump ikke betaler, meddeler staten New Yorks justitsminister (attorney general), Letitia James, at hun på mandag vil begynde at beslaglægge hans bygninger i New York. Hun har allerede fortalt, at hun glæder sig til at få fingre i den ikoniske Trump Tower, 725 Fifth Avenue i New York City. I øvrigt praler hun åbenlyst med, at hendes plan – allerede før hun blev valgt til attorney general – var at knuse Donald Trump ved at hænge ham op på et eller andet.
Vi taler om en besynderlig forbrydelse, som ingen tidligere er blevet dømt for i New York. Ingen ringere end New York Times, som ingen kan beskylde for at være ven af den tidligere præsident, har undersøgt retspraksis 70 år tilbage og kan ikke finde en lignende sag eller et tilfælde, hvor New Yorks love er blevet brugt på den måde.
Trump er mangemilliardær, men ligger ikke med en halv milliard i kontanter. Hans formue er bundet i fast ejendom, som han måske blive tvunget til at sælge til spotpriser for overhovedet at kunne appellere dommer Engorons kendelse, for han har netop meddelt, at ingen vil kautionere for bøden. Hvilket er fuldt forståeligt i en stat, hvor der hverken er lov eller ret. Og selv om Trump skulle vinde en appelsag, får han så nogen sinde sine ejendomme tilbage? Trump har meddelt, at han tvivler på det.
Kerry Kupec, der var juridisk rådgiver for tidligere justitsminister, Bill Barr (som er en hård kritiker af Trump), siger til Fox News, at hun er chokeret over Letitia James’s og Arthur Engorons opførsel. Ifølge Kupec giver sagen mod Trump ingen juridisk mening, men er udelukkende politisk motiveret. James’s hensigt har hele tiden været finansielt at knuse Trump. Men stopper det der? Hun refererer en samtale, som hun netop har haft med en kvindelig erhvervsdrivende, der kommenterer processen mod Trump med ordene: ”De gør det ikke mod ham – de gør det mod os.” Med andre ord: Hvis man kan bøje retten mod den mand, som halvdelen af den amerikanske befolkning støtter, kan man gøre det mod alle, der på en eller anden måde pådrager sig det demokratiske partis vrede.
Og det er måske det signal, som New Yorks demokratiske magthavere vil sende: Hvis du træder os over tæerne – f.eks. ved at støtte republikanske kandidater – kommer vi og tager dig. Opskriften har de fra Sovjetunionen, Venezuela og andre bananrepublikker, hvor man ikke ser godt ud, hvis man irriterer diktatoren.
Enkelte kommentatorer bemærker, at Trump-processen kan få fatale økonomiske følger for New York City, der er blevet så lovløs og skatteplaget, at halvdelen af indbyggerne ifølge en meningsmåling overvejer at rejse et andet sted hen. For hvem tør investere i en stat, hvis kommunistiske herskere til enhver tid kan idømme dig astronomiske bøder for opdigtede forbrydelser og tage din ejendom, hvis du ikke gør, som de siger?
Lige nu savler Letitia James over at have knust Orange Man, men det ikke sikkert, at New York Citys borgmester, Eric Adams, eller statens guvernør, Kathy Hochul (demokrater selvfølgelig), vil glæde sig, når New Yorks økonomi bryder sammen, fordi ingen tør investere, og halvdelen af skatteyderne flygter
.
Det gode ved USA er, at landet er en føderation af stater med betydeligt selvstyre. Hvis en stat går over til marxismen-leninismen, er der mange andre, hvor man kan bo og bygge er fremtid i frihed.
ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag