Kommentar

På mandag begynder retssagen mod Donald Trump i New York City. Her står han anklaget for en forbrydelse, som er opfundet til lejligheden, nemlig at ”hush money”, som han betalte til pornomodellen, Stormy Daniels, udgjorde et ulovligt bidrag til hans præsidentkampagne, hvilket er strafbart og kan medføre fængselsstraf.
Det er ikke ulovligt at betale nogen for at få dem til at holde mund, og det har Trump tydeligvis gjort. Om han nogen sinde har bedrevet sex med den yppige Stormy Daniels, får stå hen. Hun er kommet med skiftende forklaringer og har på et tidspunkt fortalt, at episoden aldrig har fundet sted. Alligevel vil rige mænd som Trump ofte vælge at betale afpressere for at undgå en offentlig skandale. Men for første gang skal en betaling af ”hush money” gøres til en føderal forbrydelse. Hvis der i sig selv var noget ulovligt i at betale en luder, ville den påståede forbrydelse for længst være forældet, men nu har den offentlige anklager i New Yorks sydlige distrikt, Alvin Bragg – givetvis inspireret af Det Hvide Hus – fundet på, at gøre Stormy Daniels-sagen til en føderal forbrydelse, og så er den pludselig ikke længere forældet.
Anklagerens hovedvidne er advokaten Michael Cohen, en tidligere medarbejder for Trump, som nu har vendt sig mod ham. Cohen er løgner og meneder og har derfor siddet i fængsel. Alligevel vil Alvin Bragg, altså præsentere juryen for Cohens påstande.
Cohen har frit kunnet udøse sit had til Trump, mens New York-sagens dommer, Juan Merchan, under trussel om fængsel har forbudt den tidligere præsident at svare på beskyldningerne eller sige, hvad han mener om Cohen eller andre implicerede. I New York kaldes det lighed for loven.
New York City er altovervejende demokratisk. Ved præsidentvalget i 2020 stemte 76 pct. på Biden og kun 23 pct. på Trump, og der har ikke været republikansk flertal siden 1920. I New York County, hvor retssagen mod Trump foregår, er demokraternes overtal endnu mere knusende: 87 pct demokratiske stemmer ved præsidentvalget mod 12 pct republikanske.
Det kan derfor ikke undre, at såvel anklager som dommer er livslange demokrater. Dommer Merchans datter er tilmed en fremtrædende demokratisk aktivist, som har indkradset millioner på sin anti-Trump agitation.
Spørgsmålet er nu, om der er et eneste af de 12 medlemmer af juryen, som afgør skyldsspørgsmålet, der ikke hader Trump. Hvis der er, kan sagen ende med en ”hung jury”, som medfører, at den må om, eller at anklageren opgiver den.
Imidlertid er Donald Trumps chancer for at blive frikendt i New York på niveau med ofrenes for Josef Stalins skueprocesser i 1930’erne.
Det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, Bernie Thompson, har netop foreslået en lov, ifølge hvilken Donald Trump skal berøves sin beskyttelse af Secret Service, hvis han idømmes fængsel. I USA har ubelejlige personer en kedelig tendens til at omkomme under uforklarede omstændigheder, som den pædofile mangemillionær, Jeffrey Epstein, der vidste for meget om berømte mænds eskapader og derfor døde under uopklarede omstændigheder, da han sad fængslet i New York.
Hvis det går, som demokraterne håber, kan Trump få samme skæbne som overgik Stalins formodede fjender. Dengang var det nakkeskud. I dag har magthaverne mere udspekulerede metoder.
ANNONSE

Mest læst