Kommentar

Intet glæder diktaturtilhængere mere end deres ligesindedes fremgang.

I Rusland bliver regimekritikere myrdet eller gemt væk i fængsler eller straffekolonier. I USA bliver de systematisk forfulgt af det demokratiske regimes (u)ordensmagt og domstole, og hvis de tror, at landet er et demokrati, lærer de snart noget andet på den hårde måde. I Tyskland annoncerede den socialdemokratiske indenrigsminister, Nancy Faeser, i tirsdags, at det skal være forbudt at håne staten. Undertrykkere har nemlig aldrig tålt satire eller anden morskab.
Fraeser vil nu have vedtaget en lovpakke beregnet på at bekæmpe ”højreekstremisme”. Det vil i praksis sige partiet Alternative für Deutschland, hvis fremgang går staten på. Man kan ikke finde sig i en situation, hvor AfD står til 20 pct. af stemmerne, og dermed er landets næststørste parti, mens det statsbærende socialdemokrati må nøjes med 15 pct. Det er nemlig en trussel mod ”det åbne samfund”.
Indenrigsministeren vil ”vende hver sten” for at komme hver femte tysker til livs, bl.a. ved at mobilisere straffeloven og de hemmelige tjenester, som meddelt den nye tyske netavis NIUS.
Blandt Frau Frasers initiativer er en lov, der skal mobilisere bankvæsenet mod kritikere, som magthaverne ikke kan lide. Højreorienterede offentligt ansatte skal fyres. Staten skal også sætte ind mod forsøg på at manipulere ”den frie meningsdannelse”.
Der er trods alt sket fremskridt siden Hitlers dage. Dengang brændte man bøger og satte folk i koncentrationslejr, når de havde forbrudt sig mod ”den tyske ånd”. I dag er det den socialdemokratiske ånd.
I øvrigt har ingen prøvet at forklare, hvad der gør Alternative für Deutschland til et højreekstremt parti. AfD har aldrig agiteret for at afskaffe folkestyret, ytringsfriheden eller retsstaten, men blot insisteret på borgernes ret til at bestemme statens politik gennem frie valg. Men det er også galt nok, når magthaverne allerede ved, hvad der er godt for Tyskland. Eller i det mindste for dem selv.
Det tog altså kun Tyskland 79 år efter Adolf Hitlers død at give ham genoprejsning, og tyskerne er nu tilbage i deres gamle rolle som Europas herrefolk.
ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag