Nyt

Krisen vil ingen ende tage for Tysklands socialdemokratiske parti SPD, som ser ud til at gå samme vej som deres søsterpartier rundt omkring i Vest-Europa: nedad.

I en meningsmåling, som blev offentliggjort fredag får SPD kun tilslutning fra 16 % af de adspurgte. Det svarer til et tab af hver femte vælger siden valget til Forbundsdagen i september, hvor resultatet på 20,5 % var det dårligste i partiets historie.

SPD ville dermed have ligget til at miste 33 af sine 153 repræsentanter, skriver Die Welt. Under ledelse af Gerhard Schröders fik partiet til sammenligning 40,9 % af stemmerne ved valget til Forbundsdagen i 1998.

Krisen for SPD, og fremgangen for Alternative für Deutschland (AfD), har en slående geografisk dimension: Ifølge den seneste meningsmåling er AfD nu større end SPD i syv af Tysklands seksten delstater: Bayern, Baden-Württemberg, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen og Thüringen:

ANNONSE

Hvis vi ser bort fra hovedstaden Berlin, betyder det at AfD har overhalet SPD i hele Syd- og Øst-Tyskland.

Hvilke chancer har socialdemokraterne i det lange løb for at forbedre denne situation, når alt nu lægger op til at de må kæmpe med konsekvenserne af deres egen politik i nogle år endnu?

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE