Nyt

83 år efter, at Anden Verdenskrig sluttede, har Polen besluttet at overdrage Tyskland et krav på 1.300 milliarder dollars i krigserstatning. En kommission, der har til opgave at undersøge skaderne, er nået frem til beløbet. Forhandlingerne skal nu begynde, og regeringspartiet forudser, at de vil tage tid.

Jaroslaw Kaczynski, leder af partiet Lov og Retfærdighed, annoncerede det enorme krav ved udgivelsen af en længe ventet rapport om omkostningerne for landet af årevis af nazistisk tysk besættelse, da det markerer 83 år siden starten på Anden Verdenskrig.

“Vi har ikke kun udarbejdet rapporten, men vi har også taget beslutningen om de yderligere skridt,” sagde Kaczynski under rapportens præsentation.

“Vi vil henvende os til Tyskland for at indlede forhandlinger om erstatningerne,” sagde Kaczynski og tilføjede, at det vil være en “lang og ikke en nem vej”, men “en dag vil bringe succes.”

Den daværende polske regering gav afkald på yderligere krav mod Tyskland i 1953, men dette var et kommunistisk styre uden legitimitet, ifølge den nuværende regering.

Et hold på 30 historikere, økonomer og andre eksperter har arbejdet med spørgsmålet siden 2017. Oppositionen er imod kravet, da det risikerer at forringe forholdet til Polens nabo.

Rapporten blev offentliggjort den 1. september, årsdagen for angrebet på Polen. To dage senere var verdenskrigen en kendsgerning.

 

ANNONSE