Nyt

EU truer Polen med EU-domstolen, dersom regeringen ikke omgør sine reformer af retsvæsenet. Landet får 30 dage til ændringerne.

EU’s krav hæver konflikten op på et nyt niveau. Kommissionen og Polens højreorienterede regering har i flere måneder udkæmpet en uforsonlig kamp om indføringen af omstridte retsreformer.

EU hævder, at reformerne giver regeringen alt for stor indflydelse på retsapparatet og at de er en trussel mod demokratiet. Polen mener, det er en nødvendig oprydning i gammel og forældet lovgivning og at EU ikke skal blande sig i sagen.

Kommissionen indledte processen mod Polen den 2. juli og har nu studeret det polske svar. Konklusionen er at kommissionen genoptager sagen og fører den videre.

– Den polske regerings svar har ikke dæmpet vore juridiske indstillinger, siger en talsmand.

Polen har nu en måned til at foretage ændringer, som bringer lovene i overensstemmelse med det, der praktiseres i resten af EU. Hvis dette ikke sker, vil kommissionen overveje at indstævne Polen for EU-domstolen.

Polen kan blive pålagt store bøder og miste stemmeretten i EU-rådet.

Striden gælder tvungen pensionering af dommere, af kritikere kaldt en udrensning af dommerstanden. Den polske højesteretspræsident har nægtet at efterkomme kravet om at gå af og har taget kampen op mod regeringen. 

ANNONSE

 

ANNONSE