Nyt

Europas gasforsyning gennem Nord Stream 1 er blevet midlertidigt standset, og det sender rystelser gennem et energifattigt Europa. Selvom fokus har været på Tyskland, er andre europæiske lande også hårdt ramt.

Danmark kan ende i en kritisk situation, og planerne for rationering er allerede klar, skriver Berlingske.

– Situationen er kritisk. Hvis der ikke er gas i hanerne, må vi forvente, at der udløses en gaskrise i Tyskland, som breder sig til hele Europa. Der er simpelthen ikke gas nok, hvis hanerne ikke åbnes fra russisk side. Så skal man rationere, forklarer Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

Krisen kan ramme Danmark allerede til vinteren. Gasreserverne er kun 60 procent fyldte, alt for lidt til at holde vinteren igennem, mener Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

– Det er på ingen måde nok, og i øjeblikket er der næsten ingen fyld, fordi vi ikke har den levering fra Rusland. Det er en meget kritisk situation, og det er hele pointen med det. Nu er det en planlagt vedligeholdelse, men ingen ved, hvordan den skal bruges i forhold til resten af ​​konflikten.

Påvirker både direkte og indirekte

Danmark forsynes med russisk gas via Tyskland, og derfor bliver Danmark direkte ramt, når russerne stopper leverancerne gennem Nord Stream 1. Men dansk industri påvirkes også indirekte.

Et eksempel er DanGødning, som er en af ​​Nordens største producenter af flydende kunstgødning. Selvom DanGødning ikke bruger naturgas i produktionen, er mange af underleverandørerne helt afhængige af gas.

Derfor vil en lukning af Nord Stream 1 medføre øgede råvarepriser, mener administrerende direktør i DanGødning, Kenneth Frederiksen.

– Da vores produkter bruges til fødevareproduktion, betyder det, at slutbrugerne – altså private husholdninger – bliver påvirket af de højere priser på vores råvarer. Det er der bestemt grund til, som vi alle er bekymrede over.

En krise i tysk økonomi vil også være meget ødelæggende for den danske eksportindustri, understreger Ranis fra Dansk Industri.

– Tyskland er vores største marked – både økonomisk og handelsmæssigt er vi meget forbundet og dermed også i forsyningskæderne. Derfor skal den enkelte virksomhed finde ud af, hvor robuste deres forsyningskæder er, hvis de for eksempel har tyske underleverandører. Det er kritisk. Virkelig kritisk.

Energistyrelsen har allerede udsendt et tidligt varsel om en potentiel gaskrise. Myndighederne har en nødplan, der går ud på at prioritere, hvem der først skal miste adgangen til gas.

47 af landets største virksomheder er de første til at fyre. Det er de såkaldt ubeskyttede gaskunder, som omfatter Arla, Carlsberg, Danish Crown, Novo Nordisk, Rockwool og Novozymes.

Professor Mathiesen mener, at Europa bør overveje at lukke selve Nord Stream 1.

– Ikke for at få lavere energipriser, for det får vi ikke. Heller ikke for at stoppe konflikten, men blot for at undgå at kunne blive ved med at bruge den som et pres.

Desperationen er til at tage og føle på, på det rystende europæiske energimarked nu. De skyhøje energipriser er nok kommet for at blive. En massiv industriel død i Europa kan være en sandsynlig konsekvens. Derefter følger arbejdsløshed, økonomisk krise og fattigdom.

ANNONSE

Alt sammen på grund af nogle utopiske grønne drømme og et dysfunktionelt europæisk samarbejde i en ikke-demokratisk union.

Vi lever virkelig i interessante tider.

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid