Nyt

Trump og Kongressen er enig om sanktioner mod den russiske gasrørledning Nord Stream 2 og Turkstream som går gennem Tyrkiet. Det stemmer svært dårlig med at Trump skulle være i lommen på Putin. Derimod binder Merkel sig til Putin.

Trump og Kongressen er enig om sanktioner mod den russiske gasrørledning Nord Stream 2 og Turkstream som går gennem Tyrkiet. Det stemmer svært dårligt med at Trump skulle være i lommen på Putin.

Ingenting træffer Moskva hårdere end energi-sanktioner.

Men ”storyen” ødelægger Demokraternes hamren på Trump for at være Putin-venlig.

Under høringerne i Repræsentanternes Hus nylig måtte selv Demokraternes vidner indrømme at Trump havde givet ukrainerne panserbrydende våben. Obama gav dem uldtæpper.

Trump-administrationen har længe advaret Tyskland mod energiafhængighed af russerne, men tyske selskaber og regeringen har vendt det døve øre til. Nu viser Trump at han mener det alvorligt.

Præsident Donald Trump signerede fredag en lov som indeholder sanktioner mod Nord Stream 2, en gasledning som skal forsyne Tyskland med russisk gas. (…)

Rusland og Kina fordømte sanktionerne allerede da de blev behandlet i Kongressen, mens Tyskland har beklaget dem. Præsident Vladimir Putin har lovet gensidige tiltag.

Loven giver Trump 60 dage til at indføre sanktioner mod skibe som lægger rør i Østersøen eller udenlandske personer som bistår fartøjerne. Sanktionerne rammer også bygningen af TurkStream til Tyrkiet, en anden russisk gasledning.

Nord Stream 2 er ventet at være i drift i løbet af de næste måneder.

Rørledningen går under Østersøen, gennem dansk farvand sydøst for Bornholm og skal fragte gas direkte fra Rusland til Tyskland.

En række udenlandske selskaber deltager i bygningen, blandt dem tyske Wintershall og Uniper. Franske Engie, østrigske OMV og nederlandsk-britiske Shell er også involveret i projektet, sammen med russiske Gazprom. (NTB)

Bygningen af Nord Stream 2 er et strategisk valg. Det markerer en afstand til USA. Der snakkes meget om at Trump har distanceret sig fra NATO. Han sagde nogle ukloge ting i valgkampen, men har siden arbejdet for at styrke NATO med en bedre byrdefordeling.

ANNONSE

Heller ikke det har Tyskland været med på. Det tyske forsvarsbudget har stået stille. Det er en demonstrativ handling. Forsvarsminister var Ursula von der Leyen er nu EU-kommissionens præsident. Tyskland markerer uafhængighed af USA og med sin stærke stilling i EU, på vegne af Europa. Det er et valg som får følger, også for en energination som Norge, med en statsminister som har lagt sig klods op ad Merkel.

Merkel lægger alle sine æg i samme kurv. Tyskland vil ikke have handlefrihed til at trodse Putin, hvis han gør noget drastisk, som invasionen af Krim eller Øst-Ukraine.

Politikere med lang erfaring som Merkel ved dette.

Det tyske handelskammer har også taget til orde for at Tyskland sammen med EU bør svare med tilsvarende sanktioner mod USA.

Strategi handler om de vigtige ting, ikke ord. Energi er afgørende for et industrisamfund. I en krisesituation er energi afgørende. Det holder hjulene i gang, husene varme og gør at man kan forsvare sig.

 

ANNONSE