Kommentar

Det var amerikanerne, der sprængte Nord Stream 1 og 2 i luften, og Norge var direkte involveret, skriver den undersøgende journalist Seymour Hersh i en artikel på substack.com , der vil sætte spor. – Dette er en krigshandling, sagde et af medlemmerne af aktionsgruppen, da planerne om at sprænge rørledningen blev præsenteret.

Den norske flåde fandt stedet for sabotagen, og et norsk overvågningsfly fandt ekkoloddet, som sprængte ledningerne i luften den 26. september 2022.

Hersh beskriver i detaljer hele processen fra det tidspunkt, hvor Biden kom ind, og Tony Blinken blev afhørt i Senatet om sin holdning til Nord Stream 1 og 2. Flere senatorer var vrede, fordi den amerikanske regering ikke længere modsatte sig færdiggørelsen, som Trump havde gjort.

Hvis Nord Stream 2 blev operationelt, ville den levere 45 procent af Tysklands gasforbrug. Det ville cementere Tysklands afhængighed af Rusland. Blinken gav indtryk af, at Biden ville sige nej til Angela Merkel.

ANNONSE

Men så vendte Biden. Det var denne beslutning, der udløste kæden af ​​begivenheder, der endte med sprængningen af ​​ledningerne.

Tyskerne gav Biden en pause, da kontrolmyndigheden forsinkede ratificeringen af ​​ledningen i september. I mellemtiden steg spændingen mellem Ukraine og Rusland, og i december havde russerne 100.000 mand på grænsen. Muligheden for en invasion var reel.

I en sådan situation ønskede Biden-regimet ikke, at Tyskland og dele af Europa skulle være afhængige af russisk gas. Det ville være et mareridt for den tyske regering. De skulle tage hensyn til energiforsyningen til befolkningen og industrien.

Det var i denne situation, at Biden bestilte sin nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, til at oprette en tværfaglig gruppe, der kunne komme med en plan.

Planen, de endte med, var at sprænge begge rørledninger i luften.

Det, der blev klart for deltagerne, ifølge kilden med direkte kendskab til processen, er, at Sullivan havde til hensigt, at gruppen skulle komme med en plan for ødelæggelsen af de to Nord Stream-rørledninger – og at han levede op til ønskerne fra Præsidenten.

En ting var operationelle detaljer, sværhedsgrad osv. Noget andet var de strategiske konsekvenser.

Alle involverede forstod indsatsen. “Dette er ikke for børn,” sagde kilden. Hvis angrebet kunne spores til USA, “det er en krigshandling.”

Seymour Hersh er en erfaren undersøgende journalist. Han har gode kilder. Nogle i administrationen har ønsket, at denne historie skulle komme ud: USA sprængte de russiske rørledninger i luften for at afbryde forbindelsen til Tyskland. Tyskland skal ikke blive fristet til at købe russisk gas.

Men det var, som den amerikanske embedsmand sagde, ensbetydende med en krigshandling.

Allerede da ledningerne detonerede, hævdede russerne, at britiske flådedykkere var draget ud fra Bodø. Norge var inde i billedet.

Oplysningerne stemte ikke overens. Men Norge var med. Det var sandt.

Da planen om at sprænge ledningerne blev vedtaget og godkendt af Biden, blev Norge kontaktet. Med vores lange erfaring med Rusland og lange NATO-medlemskab var Norge naturligvis kontaktpunktet. Nordmændene var ikke de værste at bede, ifølge Hersh.

Han bemærker, at den nye forsvarsaftale mellem USA og Norge – Supplementary Defense Cooperation Agreement (SDCA) – giver USA mulighed for at operere selvstændigt på norsk jord. De har såkaldte ekstraterritoriale rettigheder. Det har det norske forsvar ikke ønsket at indrømme.

Ifølge Hersh var det den norske flåde, der lokaliserede stedet, hvor sprængladningerne skulle placeres. Nordmændene stillede deres ekspertise til rådighed.

Engang i marts fløj et par medlemmer af holdet til Norge for at mødes med den norske efterretningstjeneste og flåde.

Men inden det nåede så langt, havde Biden og viceudenrigsminister Victoria Nuland trådt eftertrykkeligt i spinaten.

Under en høring i Kongressen i januar 2022 sagde Nuland, at USA ville sætte en stopper for North Stream 2. Den kom ikke til at åbne, sagde hun med eftertryk.

Biden sagde noget af det samme den 7. februar, da han havde besøg af Olaf Scholz. Biden sagde også, at Nord Stream 2 ikke ville blive operationelt. – Hvordan vil du gøre det, det er tysk ejendom, sagde en tysk reporter. – Det vil vi sørge for, svarede Biden.

Set i bakspejlet var det ikke svært at se, at Biden og Nuland nærmest kundgjorde sabotagen af ​​Nord Stream.

De mennesker, der planlagde handlingen, gik i panik: det var det samme som at meddele, at der skulle ske noget.

Spørgsmålet gik til Biden: Skal vi fortsætte. CIA-direktør William Burns kom tilbage og sagde: Gør det.

Østersøen er fuld af fartøjer og under overvågning fra en række stater, ikke mindst Sverige og Danmark. Det var nødvendigt at informere dem, men via en pålidelig kilde, der ikke sagde mere til en højere placeret kilde, end at de blev informeret.

Med tyskerne var det anderledes. De måtte vide det, og Olaf Scholz gav grønt lys for amerikanerne til at sprænge en pipeline, der havde kostet titusindvis af milliarder, og som Merkel havde investeret så meget politisk kapital i.

Anledningen, der bød sig, var Baltops22, en flådeøvelse præcis i det område af Østersøen, hvor kablerne løb. Det ville ikke vække mistanke, hvis dykkere var aktive under sådan en øvelse.

Ifølge Hersh var det nordmændene, der kom på ideen om at bruge flådeøvelsen som dække.

Flådeøvelsen fandt rutinemæssigt sted i juni. Men pludselig fik Biden kolde fødder. En detonation to dage senere ville være for tæt på øvelsen til at være tilfældig. USA var bange for “fallout”.

I stedet fandt operatørerne ud af, hvordan de kunne forsinke eksplosionen. Her spillede Norge igen en nøglerolle.

C4-sprængstoffer var fastgjort til ledningerne, men hvordan udløses de med en forsinkelse? Svaret var ekkolod, og det var et norsk overvågningsfly, den nye P8, der slap sonaren. Dette forsinkes af en timer, og når tiden er gået, udsender den en lavfrekvent lyd, der udløser sprængstofferne.

Norge havde en hånd på aftrækkeren.

Den 26. september 2022 foretog et P8-overvågningsfly fra den norske flåde en tilsyneladende rutinemæssig flyvning og kastede en sonarbøje. Signalet spredte sig under vandet, i første omgang til Nord Stream 2 og derefter videre til Nord Stream 1. Få timer senere blev de højdrevne C4-sprængstoffer udløst, og tre af de fire rørledninger blev sat ud af drift. Inden for få minutter kunne lommer af metangas, der var i de lukkede rørledninger, ses sprede sig på vandoverfladen, og verden fandt ud af, at noget irreversibelt havde fundet sted.

Datoen var 26. september 2022. Den kan have ændret norsk historie.

 

 

Oversættelse Karsten Søberg

Køb bogen her!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Køb bogen her!

ANNONSE