Nyt

Danmarks forhenværende statsminister, Poul Schlüter, sov stille ind torsdag 27. maj 2021 omgivet af sine nærmeste. Han blev 92 år.

Poul Schlüter var Danmarks statsminister fra 1982 til 1993, hvor hans regering gik af. Han er den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig.
Poul Schlüter oplevede store op – og nedture i sin politiske karriere. Han var blandt andet involveret i Tamilsagen, der endte med at blive hans endeligt som statsminister.
Den tumultariske sag handlede om, at en højrefløjsregering ikke ønskede flere migranter til Danmark. Det kostede i sidste ende Poul Schlüter og andre politikere deres karriere.
Flere har sammenlignet Tamilsagen med den nærmest parodiske rigsretssag og forfølgelse af løsgængeren Inger Støjberg, der prøvede at dæmme op for islamiske barnebrude på danske asylcentre.
Tamilsagen fik meget opmærksomhed fra journaliststanden og gav løftede øjenbryn i befolkningen. En anden opsigtsvækkende sag fra Poul Schlüters privatliv har fået knap så megen fokus.
En historie, der involverer Schlüters unge kone, et 16 år yngre balletbarn og stormfuld sex, der førte til en lyngraviditet efter få ugers kæresteforhold.
Anne Marie Vessel Schlüter, der er 20 år yngre end den berømte statsleder, blev uddannet på Det Kongelige Teaters Balletskole. Hun blev medlem af teatrets balletkompagni i 1965.
Her bliver Anne Marie Vessel en stor balletstjerne og instruktør og siden chef for børneballetskolen.
I 1978, da Anne Marie Vessels dansekarriere har varet i 13 år, bliver den unge teenagedreng Alexander Kølpin optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole.
Nu begynder et årelangt voksen-barn-forhold, der få år senere resulterer i et opsigtsvækkende sexforhold mellem den unge Kølpin og den 16 år ældre ballerina.
Det hele ender med en overraskende graviditet.
I nutidens perspektiv ville dette parforhold give anledning til rynker på næsen i den brede offentlighed.
I dag er danskerne underlagt et stramt moralkodeks, der er formet af blandt andet venstrefløjens metoo-hær, der har underkastet folkemasserne et identitetspolitisk livssyn, som ikke eksisterede tilbage i 1980’erne.
For at forstå forholdet mellem Anne Marie Vessel og den purunge teenager Alexander Kølpin skal man kigge på sammenspillet mellem børnene på Det Kongelige Teaters balletskole og de voksne dansere i balletkompagniet.
Der er et tæt forhold mellem netop disse to grupper, fordi balleteleverne deltager i forestillingerne på Det Kongelige Teaters Gamle Scene sammen med de voksne dansere.
Det er her den unge Alexander Kølpin stifter bekendtskab med den ældre Anne Marie Vessel, der er et etableret og feteret navn på balletscenen.
Der er tale om et lærer-elev-lignende forhold, hvor Alexander Kølpins forældre har overladt deres søn i Det Kongelige Teaters varetægt.
“Hun (Poul Schlüters kone, red.) var røvlækker. Og dejlig og skøn og ældre,” udtaler Alexander Kølpin.
Forholdet mellem balletteenageren og den modne kvinde udvikler sig dramatisk.
“Vi dansede sammen i Stravinskijs ‘Petrusjka’, og han (Alexander Kølpin, red.) var tydeligvis meget glad for mig,” fortæller Anne Marie Vessel.
Da den unge Kølpin har været seks år på Det Kongelige Teater indleder Anne Marie Vessel et seksuelt forhold til teenagedrengen.
Den kvindelige balletstjerne har ikke kunnet blive gravid i et tidligere forhold, og hun bruger derfor ikke prævention, når hun går i seng med den fyrige teenagedanser.
Efter fire-fem ugers kæresteforhold og hede dansetrin på lagnerne meddeler Anne Marie Vessel sin unge teenagekæreste, at hun er gravid.
Det seksuelle forhold er så nyt, at den erfarne ballerina endnu ikke er blevet præsenteret for Alexander Kølpins forældre.
“Vi tog ud til hans søde forældre, Mugge og Jes Kølpin, og jeg forklarede, at det måske var lidt hasarderet det hele. Men de svarede, at hvis jeg ønskede det barn, skulle jeg have det,” siger Anne Marie Vessel, der dengang var 36 år.
Parret flytter sammen i Alexander Kølpins ungkarlelejlighed i Nyhavn, og Anne Marie Vessel husker de følgende år som nogle af de dejligste, hun har haft.
“Det var kun glæde og sjov, og alle Sanders (Alexander Kølpins, red.) unge kammerater fulgte med i den graviditet. Og så kom lille Niclas til verden,” siger Anne Marie Vessel med tårer i øjnene.
Efter tre års parforhold med Anne Marie Vessel falder Alexander Kølpin for en ung ballerina på Det Kongelige Teater:
“Alle pigerne var jo vilde med ham – og så blev han glad for en anden på balletten. Jeg instruerede faktisk dem begge to, og det var da en lille smule vanskeligt – faktisk var det ret barsk at stå og kigge på,” lyder det ærligt fra Anne Marie Vessel.
Det ender i et brud mellem Anne Marie Vessel og den 16 år yngre Alexander Kølpin.
Efter kun et halvt år som alenemor melder Poul Schlüter sig som bejler, hvor han gør sine hoser grønne hos den tyve år yngre Anne Marie Vessel:
“Det var i oktober 1988. Jeg skulle til Susanne Heerings fødselsdag, hvor jeg som balletskoleleder stod for noget af underholdningen. Susanne Heering er jo veninde med Dronningen, som også var med – og det var statsministeren også. Og pludselig, efter middagen, kom han hen til mig. Det var lidt overraskende – det første, jeg lagde mærke til, var faktisk, at han var så lille,” lyder det opsigtsvækkende fra Anne Marie Vessel.
Statsminister Poul Schlüter, der lige er fyldt 60 år, begynder at bage kraftigt på den yngre Anne Marie Vessel.
“Jeg tænkte faktisk ikke så meget over det med aldersforskel. Jeg tænkte mere på, om det var, fordi han var statsminister, og det hele var så spændende, at jeg var blevet så betaget af ham,” fortæller Anne Marie Vessel.
Den kvindelige balletskoleleder sammenligner de positive sider ved de to mænd i sit liv – Poul Schlüter og Alexander Kølpin. Der er 36 år mellem Poul Schlüter og den unge balletstjerne.
“Jeg var jo forelsket – i hans (Poul Schlüters, red.) personlighed og charme, som godt kunne minde lidt om Sanders (Alexander Kølpins, red.),” siger Anne Marie Vessel.
Daværende statsminister Poul Schlüter og Anne Marie Vessel bliver gift i største hemmelighed i Garnisonskirken.
Den historiske kirke ligger i kort afstand fra lejligheden i Nyhavn, hvor Anne Marie Vessel få år tidligere boede sammen med Alexander Kølpin.
Der er kun præsten, statsministeren, Anne Marie Vessel og tre korsangere med til brylluppet. Parrets familiemedlemmerne bliver sure over hemmelighedskræmmeriet.
“Sådan måtte det være,” lyder det fast fra Anne Marie Vessel.
Poul Schlüter nåede at være gift tre gange – senest med Anne Marie Vessel Schlüter. Han fik sønnen Peter Schlüter med sin første kone, Majken Steen-Andersen.
Poul Schlüter bliver bisat grundlovsdag fra Holmens Kirke i København. Bisættelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed er af hensyn til coronarestriktionerne kun for inviterede.Se også
Kristian Jensen og Pernille Rosendahl

ANNONSE