Nyt

Migranter fra Mellemamerika som ønsker at komme til USA, går langs vejen ved Tapachula i Mexico efter at have krydset grænsen fra Guatemala den 21. oktober 2018. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix.

Karavanen, bestående af tusindvis af migranter hovedsageligt fra Honduras, som er sluppet ulovligt over grænsen til Mexico fra Guatemala, fortsætter færden nordover på mexicansk territorium i håb om at kunne nå USA, melder Wall Street Journal.

Fredag og lørdag forsøgte mexicansk grænsepoliti at hindre migranterne i at krydse grænsen fra Guatemala, men mange slap alligevel med menneskesmugleres hjælp  over Suchiate-elven, som langs flere mil udgør en fysisk grænse mellem de to lande. Denne del af grænsen er svag, medgiver de mexicanske myndigheder.

ANNONSE

By Sunday morning, a large part of the caravan had regrouped and was heading north, toward the city of Tapachula, some 19 miles away, in the Mexican southern state of Chiapas.

Kart: Google Maps.

Gruppens størrelse er ikke kendt. Mexicanske myndigheder anslår, at den består af ca. 3000 personer, mens talspersoner for karavanen angiver 5000.

Karavanen befinder sig tusindvis af kilometer fra USA, og uden hjælp ville den bruge måneder på at nå den amerikanske grænse til fods. Men langs vejen er der transporthjælp at få, foruden mad og vand fra kirker, myndigheder og almindelige mennesker, som ønsker dem lykke til i forsøget på at komme til USA.

I en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort i New York Times, hedder det:

Jesus Valdivia, of Tuxtla Chico, Mexico, was one of the many who pulled his pickup truck over to let 10 or even 20 migrants hop in at a time, sometimes causing vehicles’ springs to groan under the weight.

Spørgsmålet er om al denne logistik sker helt uden koordination.

En af karavanens mest synlige ledere og talspersoner er David López, en halvt honduransk og halvt mexicansk jurastuderende, som også er politisk aktivist og NGO-medlem:

He is an antiestablishment social activist who belongs to U.S.-Mexico nonprofit People Without Frontiers, whose goal “is to build solidarity bridges among peoples and turndown border walls imposed by greed,” according to its website.

Donald Trump har sagt, at de migranter, som vil søge om politisk asyl, må gøre det i Mexico. Dersom det ikke lykkes, vil de heller ikke få lov til at komme ind i USA, advarer den amerikanske præsident.

López’ reaktion er stridslysten:

“If Trump wants to militarize the frontier, he is welcome to do so!” said Mr. López, a husky 25-year-old law student with a wispy beard.

Det er ikke første gang sådanne karavaner organiseres, og USA’s vicepræsident Mike Pence har tidligere udtalt, at migranterne bliver manipuleret af venstreaktivister, der kæmper for åbne grænser.

Denne foreløbigt sidste karavane er i færd med at blive en varm kartoffel for Mexico. Relationerne til amerikanerne vil forværres dersom der igen bliver et kraftigt migranttryk på grænsen mod USA. På den anden side er det intet enkelt job at deportere tre til fem tusind mennesker tilbage til Mellemamerika.

 

Støtt Document

Vi sætter stor pris på om du kan bidrage med et månedligt beløb. Det vil give os en forudsigelig indtægt og gøre os i stand til at publicere mere og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

 

ANNONSE