Kopierede/fra hoften

Billedkunstner Jeannette Ehler kom tidligere på året i medierne for sin syv meter høje anti-kolonialistiske skulptur ‘I am Queen Mary’, midlertidigt opsat foran Vestindisk Pakhus i København. Hendes veninde, filminstruktør Maya Albana, har netop udgivet en dokumentarfilm med titlen ‘Det sorte kapitel’, der med udgangspunkt i venskabet beskriver den strukturelle racisme i slavenationen Danmark anno 2018.

Veninderne var gæster i tirsdagens DR2 Dagen, hvor deres tanker om ’strukturel racisme’ mødte modstand. Torsdag var de gæster i AK 24syv, og her kommenterede Jeanette Ehlers en debat hun havde på Radio24syv sidste år. Hun var chokeret over modsatrettede synspunkter, følte sig ‘overfaldet’, og troede der var konsensus om ‘viden og bevidsthed’ i forhold til emnet. Et konkret citat der illustrerer identitetspolitikkens absurde udgangspunkt.

Jeanette Ehlers, neger: Ja, men som du selv sagde, så virker jeg udmattet, og jeg synes også det er enormt udmattende, at man hele tiden skal bevise, man skal hele tiden føre bevisførelse ik’. Altså, for noget, for en følelse man har, eller ens synspunkter ik’. Og det synes jeg er enormt anstrengende, for det er jo naturligt at se tingene på den måde, som jeg gør. Og det er ikke kun mig der har det sådan. Jeg ved der er rigtig mange andre der har det sådan. Så på den måde er det enormt anstrengende.

ANNONSE