Nyt

Fotomontage: Fria Tider

 

Jan Sjunnesson, tidligere redaktør for Sverigedemokraternes avis Samtiden, har været i politiforhør efter en anmeldelse for racisme. Foranledningen er to satiriske tegninger om islamisme, han har publiceret på Facebook.

I forbindelse med den svenske ”Bokmässan” i september i fjor lagde Jan Sjunnesson et billede af to fiktive bogtitler op på sin facebookside.

«Mustafa vil også være med» lyder teksten på den ene bog, som forestiller børn, der samler sten op for at kaste dem på en pige.

Den anden hedder «Med farfar på jobbet», og forestiller to muslimske mænd som torturerer en tredje mand med piskeslag.

Sjunnesson blev politianmeldt af det skattefinansierede «meningspoliti» Nethadsgranskeren, for hetz mod folkegruppe, som nogenlunde svarer til det som i Norge dækkes af den såkaldte racismeparagraf.

Jan Sjunnesson har været i politiforhør, som han optog og nu har publiceret i sin helhed på internettet.

I politiforhøret indrømmer han at han har publicerede billederne, men nægter sig skyldig.

Fria Tider har hørt forhøret igennem:

– Jeg har ikke haft til hensigt at udvise ringeagtelse, siger han i forhøret, og påpeger at det handler om satiriske tegninger.

Han påpeger også at lignende satirebilleder er forbudt i muslimske lande. Om de er forbudt i Sverige også, mangler vi endnu at se.

«Bemærk at det ikke er mig der har tegnet de fiktive omslag og at min kommentar ikke vedrører religion, folkegruppe eller etnicitet», skriver han på sin blog .

I forhøret påpeger forhørslederen, at Nethadsgranskeren bruger forskellige søgeværktøjer for at finde indlæg på nettet, som kan være «hetz mod folkegruppe».

Statsadvokat Ann Lidén har vurderet det på den måde, at Sjunnessons indlæg kan være «hetz mod folkegruppe». Det var derfor han blev indkaldt til forhør.

Ann Lidén skal nu beslutte om sagen skal henlægges eller om hun skal gå videre med den.

– Absurd

Katarina Janouch sier til Nyheter Idag at jagten på «racister» har nået absurde proportioner:

– Jeg synes at loven om ”hetz mod folkegruppe” skal afskaffes som den er i dag. Den er blevet en trussel mod ytringsfriheden og en trussel mod det demokratiske samfund.

–Hvis man ikke må kritisere eller gøre grin med en religion eller ideologi, så lever vi ikke i et liberalt demokrati.

Videre mener Janouch at loven ikke behandler alle lige, men at retsvæsenet gør forskel på religionerne.

– Det bemærkelsesværdige er at ingen tiltales eller dømmes for hetz mod folkegruppe, når de hetzer og håner kristne, Jehovas Vidner, Pinsebevægelsen, mormoner og så videre.

Katarina Janouch opfordrer til at dele tegningerne, for på den måde at bidrage til «samfundsomvæltningen»:

Sjunnessons tweet med link til lydfilen fra forhøret:

ANNONSE