Tavle

Onsdag blev en 39-årig polsk-svensk mand – Mikael Janicki – skudt og dræbt, da han påtalte nogle unges dårlige opførsel i en gangtunnel i Skärholmen – en forstad til Stockholm.

Som medlem af Stram Kurs Sverige har jeg været i en del svenske ghettoer eller udsatte områder, som de kalder det på svensk. Lokaliteter, der dukker op i den danske nyhedsrapportering, fordi der er blevet begået endnu en afstumpet forbrydelse i den lange række af mord- og voldskriminlitet, der nu har nået et omfang, så det svenske demokrati er truet.

Stram Kurs Sverige demonstrerede i Skärholmen i december 2021. Jeg beskrev dengang stedet som “en arabisk landsby syd for Sveriges hovedstad Stockholm”.

Skärholmen var hverken værre eller bedre end mange af de andre steder, vi besøgte. Skärholmen var – som de fleste mål for Stram Kurs Sveriges møder – et trøstesløst sted, hvor der ikke fandtes modererende kræfter. Blandt de fremmødte var der en udbredt accept af, at man kastede ting på Stram Kurs Sveriges demonstrationsdeltagere og kom med grove trusler. Skældsord var også en del af den demokratiske uorden. Især blev vi kaldt horer og hunde.

ANNONSE

Svensk politi foretog sig stort set intet – det her var før, svensk politi selv blev mål for “moddemonstranternes” kasteskyts nogle måneder senere – til gengæld havde svensk politi travlt med at filme deltagerne i Stram Kurs Sveriges demonstrationer.

Politiets håb var, at vi ville overtræde den svenske lov om hetz mod folkegruppe (en slags skærpet og udvidet pedant til den danske racismeparagraf – der blandt andet gør det muligt at sende en satirisk gadekunstner som Dan Park i fængsel).

Da vi forlod Skärholmen stod en tilhyllet kvinde på lur for at spytte mig i ansigtet. Politiet så episoden (som udspillede sig under coronapandemien), men foretog sig intet.

Da vi nåede frem til bilen, forsøgte en araber at komme ind i bilen. Det lykkedes heldigvis ikke. Jeg trykkede speederen i bund, og vi kom ud af Skärholmen uden at lide yderligere overlast.

Mit bud er, at den 39-årige polsk-svenske mand, der blev skudt og dræbt i Skärholmen ikke – muligvis grundet sin polske baggrund – har været bevidst om de faktiske magtforhold i Skärholmen. Der er ingen respekt for andet end den stærkes ret. Og der er ingen respekt for vantro ikke-muslimer. Den manglende erkendelse kostede ham sandsynligvis livet.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag