Kopierede/fra hoften

– Vi har tabt til islam, fordi denne religions tilhængere tyr til våben, vold og terror. Derfor er der intet teater i Europa som vover at sætte et islamkritisk stykke op. Man ved det vil udløse ramaskrig fra de krænkedes rækker, og tilmed risikerer man voldelige reaktioner.

 

Dette er konklusionen hos måske Danmarks modigste minister, Inger Støjberg, som har ansvaret for indvandring og integration. Støjberg formulerer de skarpe udsagn om islam på sin blog på BT. Titlen er «En trist sandhed om islam», og er et ramsaltet opgør med denne religions så mange uberegnelige og voldelige tilbedere.

Støjbergs dystre opgør med den situation, islam har skabt i vores tidligere så åbne demokrati i Vest-Europa, kommer i anledningen af at Det Ny Teater i København har sat musicalen «The book of Mormon» op. I en scene i musicalen rækkes der en «fuckfinger» mod himmelen mens det siges: «Ræk nu fingeren op mod Gud og forband det dumme svin.» I en anden scene er en skuespiller klædt ud som mormoner-profeten Joseph Smith som har sex med «et frø for at blive helbredt».

Dette skaber ikke tumult blandt mormoner i Danmark, og som instruktøren bag opsætningen, Kasper Holten (tidligere operachef ved Royal Opera House i London) siger det:

«Hvis man er mormon og ikke har lyst til at se at vi gør nar af blandt andet deres tro, så skal man lade med være at se stykket. Det står jo enhver frit for (at se det).»

ANNONSE

Støjberg konstaterer at dette kan Holten sige helt risikofrit. «Prøv som et tankeeksperiment at bytte ‘mormon’ ud med ‘muslim’», siger Støjberg videre, og konstaterer selv følgende:

«Utænkeligt i Danmark anno 2018? Ja, desværre.»

Støjberg lister de reaktioner op som ville være kommet: «Hysteriske protester om krænkelse af muslimers følelser. Demonstrationer mod teatret. Hærværk. Dødstrusler mod skuespillere og instruktør. Et sådant teaterstykke ville aldrig blive sat op.»

Da er Støjberg kommet til hovedkonklusionen. Vi er vidner til en værdikapitulation:

«Pointen er at vi har tabt. Vi har ladet os skræmme af en religion med fanatikere, som har truet os til tavshed. Vi vil engang ikke erkende det. Kun de færreste – Jyllands-Posten – har modet til at sige hvorfor vi tager særlige hensyn til muslimer.»

Ja, vold virker. Selvfølgelig gør vold det.

Nej til Muhammed-karikaturer

Støjberg peger også på Skovgaard Museet som i fjor havde en udstilling om blasfemisk kunst, og Muhammed-karikaturer blev udeladt (sic!). Forklaringen var at de «ikke passer ind»!  Mønsteret er indlysende, for er der noget venstreorienterede medier harcelerer mod, så er det publicering af Muhammed-tegninger. Da er argumentet: vi må ikke træde på «religiøse menneskers følelser», siger Støjberg, og efterlyser det åbenbare:

«Men hvor er alle disse mennesker med ‘de rigtige holdninger’ nu, hvor det er mormonernes følelser som bliver krænket? Hvorfor skriver Politiken ikke en harmdirrende leder om hvor frygteligt det er at nogle mennesker bliver såret? For slet ikke at snakke om Danmarks anseelse i udlandet efter at der er sat et så krænkende teaterstykke op på et af landets fremmeste teatre?»

Ja, svaret er enkelt, afrunder ministeren. Mormonerne griber ikke til våben og terror når de bliver såret. De truer ikke omgivelserne. De brænder ikke teatre af, de brænder ikke det danske flag af. I Los Angeles reagerede mormonerne på den her måde, da det samme stykke blev sat op: stilfærdige annoncer «for den virkelige mormonkirke», fortæller Støjberg.

Satire mod religion er den samme uanset hvilken religion, det drejer sig om. Den store forskel er reaktionerne fra dem, der føler sig såret, som kalder islam for «fredens religion», og «som faktisk tyr til våben, vold og terror», afrunder hun.

Ingen Charlie Hebdo

Der er noget tungsindigt over Støjbergs indlæg. Ikke så underligt, for det er jo en tung tid vi lever i, hvis man fremdeles husker den frihed vi havde langt ind i 90-erne til at ytre os (nej, jeg har ikke glemt Rushdie-sagen, men da stod politikere og medier op for ytringsfriheden). 7. januar var det tre år siden massakren i Charlie Hebdos redaktionslokaler, Europas kulturelle 9/11. Har nogen norske main stream medier publiceret de tegninger, som udløste brandattentater og terror mod satiremagasinet efter de forfærdelige hændelser? Ikke efter hvad jeg har registreret.

Det sidstnævnte sætter to streger under Støjbergs påstande. Hun har helt ret. Redaktionerne både i Danmark og Norge er dødsens angste for islam. 

Her er for øvrig den tegning fra Charlie Hebdo, som udløste brandattentatet i 2011 mod redaktionen, som jeg synes er aller mest morsom: Muhammed i redaktørstolen på magasinet, i dagens anledning omdøbt til Charia Hebdo. «100 piskeslag hvis de ikke dør af latter!»

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet