Nyt

Med en ny befolkning følger et ændret værdigrundlag. Som for eksempel hvilken slags familie man kommer fra. Hvis din familie er «fin» så er det lettere at blive troet og frikendt i retten. Det er vi ellers ikke vant til her i Norden. Og vi ønsker det heller ikke. Men i Solna i Sverige bestemte byretten at lige præcis dette kunne lægges til grund i en sag om konemishandling. Konen kom fra en «mindre fin» familie end manden og så taber man ifølge de islamske love. Som kvinde havde hun sikkert mindre værdi også.

De to meddommere/nævninge Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson gav deres bidrag til at sharialove gjorde deres indtog i en svensk byret:

Sådanne meddommere/ nævninge har andre kriterier for vurderinger af mennesker. Dette skulle være dine «ligemænd». Gys og gru.

Fagdommeren, Lena Klintefall, kommenterede til Expressen at «sådan er systemet bare»:

– Det er ikke så tit at to nævninge overtrumfer dommeren som i det her tilfælde. Det er usædvanligt. Men vi har et sådant system, at nævninge har en stemme hver og dommeren én stemme, og jeg kan ikke gøre meget mere end at sige at sådan er systemet.

– Det er tydeligt, at vi ræsonnerede helt forskelligt, og var af forskellig opfattelse. Og nu er dommen blevet anket. Vi får se hvad appelretten kommer frem til.

«Vi ræsonnerede helt forskelligt» og «tænkte ikke ens». Ja, det blev godt illustreret i skandaledommen, hvor de to muslimske nævninge mente, at den mishandlede kvinde ikke skulle have kontaktet politiet, men familien eftersom parret var gift i henhold til sharialovene.

ANNONSE

Ikke bare er sagen anket til nævningetinget, men der bliver også anlagt en sag, hvor de to meddommeres egnethed og optræden som nævninge skal vurderes.

Chefembedsdommeren i Solna tingsret indkalder nu nævningene fra skandaledommen. – Jeg plejer at håndtere sådanne sager på den måde, at jeg indkalder dem, og så taler jeg med dem og lytter til det de har at sige.

– Efter det foretager vi en bedømmelse af deres egnethed og om de har optrådt på en sådan måde, at de ikke kan være nævninge, siger Lena Egelin, chef for Solna Tingsret, til Aftonbladet.

Her er der kun et muligt svar: De er fuldstændig uegnet til at være meddommere i en svensk retssal, da de ikke forstår de grundlæggende retsprincipper som ligger til grund for det svenske samfund.

Det, at man skal dømmes af sine ligemænd og -kvinder tog udgangspunkt i det gamle trygge og, for enkelte, kedelige homogene samfund som vi brugte nogen tusind år på at udvikle og bare en generation på at ødelægge. Med multikultur forsvinder begrebet «ligemænd». Vi hverken tænker eller handler ens længere.

Aftonbladet   Expressen

ANNONSE

Mest læst

Al-Araberlingske