Kultur

Annen sats av Joseph Haydns (1732-1809) strykekvartett op. 76 nr. 3 er et sett variasjoner over hans egen østerrikske keiserhymne, Gott erhälte Franz den Kaiser (1797). Kvartetten er kjent som Keiserkvartetten.

Vi hører Veridis-kvartetten, som består av Yoonhee Lee og Laura Liu, fiolin, Steven Laraia, bratsj og Daniel Mitnitsky, cello.

Som kjent skrev August Heinrich Hoffmann von Fallersleben (1798-1874) sin Lied der Deutschen til samme melodi, og fra 1991 er den tredje strofe av denne sang, som innledes med Einigkeit und Recht und Freiheit det gjenforente Tysklands nasjonalsang, som den var for Bundesrepublik fra 1945-46.

Nylig har det tyske likestillingsombudet gitt uttrykk for at Hoffmann von Fallerslebens tekst ikke er tilstrekkelig kjønns-nøytral, og foreslått endringer

ANNONSE