Nyt

Lena i Norrköping flygtede fra krigen i Ukraine. Desværre har bomber fulgt hende til Sverige. Det rapporterer SVT.

Eksplosioner og bomber i Ukraine splittede Lena Cherednyks familie. Hendes mand blev tilbage, mens hun tog sine sønner med til Sverige for at leve i sikkerhed. Men da indgangen til deres hus i Norrköping blev sprængt væk, blev hun rystet.

“Det var forfærdeligt. Det første, jeg tænkte, var, at krigen var kommet til Sverige,” fortæller Lena til SVT.

Det var lige efter kl. 01 natten til mandag 25. marts, at døren til Lena Cherednyks hus i Hageby i Norrköping blev sprængt væk af en kraftig eksplosion.

Ingen kom fysisk til skade ved hændelsen, men bomben ødelagde trappen og knuste flere vinduer.

I to år har Lena Cherednyk og hendes to sønner boet i en af lejlighederne i huset. Før Ruslands invasion arbejdede Lena som engelsklærer i Ukraine. Hun flygtede med sine børn, så de kunne leve i sikkerhed.

“Det, vi mindst forventede her i Sverige, var at opleve sådanne eksplosioner. Det er så svært at overleve igen,” siger Lena. “Hvor er det sikreste sted? Det er ikke til at vide.”

ANNONSE

En artikel i avisen Expressen i 2022 nævnte, at nogle ukrainere undgår Sverige på grund af frygt for vold og kriminalitet. Nogle ser Sverige som et mafia-land og ønsker ikke at flygte fra én krig for at ende i en anden.

Kvinderne er også bange for voldtægt, og det er ikke uden grund. Ukrainske kvinder på asylcentret Galaxen i den sydsvenske by Olofström fik for eksempel at vide, at de ikke måtte gå i letpåklædt tøj, fordi det kunne provokere mænd fra andre kulturer, som også bor på centret.

En beboelsesejendom i Borås i det vestlige Sverige blev ramt af en eksplosion natten til mandag den 22. april. Næsten hver uge sprænger der nye bomber i svenske kommuner.

På femten en halv måned, fra januar 2023 til midten af april 2024, blev Sverige ramt af 177 små og store eksplosioner. Af disse var 122 eksplosioner rettet mod beboelsesejendomme, dvs. villaer, rækkehuse eller boligblokke.

Eksplosiv vold er meget unikt for Sverige,” siger Ardavan Khoshnood, kriminolog og lektor ved Lunds Universitet. “Intet andet land i Vesteuropa, eller noget andet land i fred, har et sådant problem med detonationer,” siger Khoshnood til SVT.

Mange af bombeattentaterne er sandsynligvis knyttet til igangværende bandekrige blandt Sveriges mindst 62.000 bandekriminelle.

Jimmie Åkesson vil sette inn militæret i Sverige: – Vi er i krig

ANNONSE

Mest læst