Nyt

Den østrigske statsminister Sebastian Kurz mødte onsdag sin tyske kollega Angela Merkel under sit første officielle besøg i Berlin, hvor han som, det hører sig til, blev modtaget med militære æresbevisninger.

Die Welt skriver at de politiske samtaler mellem de to statsministrene varede 40 minutter længere end planlagt, og at det drejede sig om flygtninge politik og fremtiden for EU, hvor Østrig overtager formandskabet i andet halvår i år.

Under pressekonferansen bagefter betonede Merkel, at det var meget lidt de to var uenige om. Begge var for eksempel enige om at den illegale indvandring bør reduseres og unionens ydergrænser styrkes, sagde hun. Kurz – som sammen med sin nationalistiske koalitionspartner der heller ikke er så begejstret for legal masseindvandring – gikk noget længere på det sidste punkt og udtalte, at det var bedre at yde hjælp til folk i deres nærområder.

ANNONSE

«Dette er grunnlaget for et Europa uden indre grænser.» […] «Jeg er overbevist om at det er forkert, at menneskesmuglere afgør hvem som kommer til EU.»

Den østrigske statsminister er heller ikke så EU-centralistisk som Merkel:

Kurz vil i modsætning til Merkel indskrænke Brussels fremtidige magt. Større bevillinger til EU afviser Kurz også.

Der er noget forfriskende ved en yngre statsmand fra et lille land, som ikke går af vejen for at sige sin vigtigste partner, som oven i købet er meget større, tilstrækkeligt klart imod. Men Merkel er i sin sensommerlangt politisk, og Kurz ved at tingene går hans vej.

Foto: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE